Mavi gezegen de 2021’e girmek için acele etti

Çoğu insan gibi Mavi gezegen de 2021 yılına girmek için acele etti. Dünya, 1960 yılından beri hiç bu kadar hızlı dönmedi.

Bilim insanlarına göre Dünya 2021 yılında sıradışı bir şekilde hız kazanarak, tüm rekorları kırdı. Telegraph gazetesine göre Dünya, 19 Temmuz 2020’de normal bir güne kıyasla (86 400 saniye), 1,4602 milisaniye daha hızlı şekilde dönüşünü tamamladı. Bu ivmeler, küçük de olsa tüm yıl boyunca tekrarlandı.

Oysa, onlarca yıldır gözlemlenen eğilim Dünya’nın kendi etrafında dönme hızının yavaşlayacağına işaret ediyordu. 

Bilim insanları, yılı uzatmak ve gezegenimizin hızına ayak uydurmak için "artık saniye" denen bir şey ekleyerek uluslararası atom saatini (AIT) düzeltiyorlardı. Ancak bu, AIT’in hayata geçirilmesinden bu yana ilk kez, bir saniyeyi kaldırmayı öngörüyorlar.

Birleşik Krallık'taki Ulusal Fizik Laboratuvarı'ndan fizikçi Peter Whibberley The Telegraph'a yaptığı açıklamada "Dünya'nın dönüş hızı daha da artarsa, negatif bir artık saniyeye ihtiyaç duyulması tamamen mümkündür, ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz çok erken" dedi.  

Fizikçi, "Artık saniyelerin geleceği hakkında uluslararası tartışmalar da var ve negatif bir artık saniyeye duyulan ihtiyacın, artık saniyeleri tamamen sona erdirme kararını zorlaması da mümkündür" diye ekledi.

Paris merkezli International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS), bir artık saniyenin eklenip eklenmeyeceğini belirlemekten sorumlu kurum olarak dikkat çekiyor.  

2021'in öncekinden daha da hızlı olacağı belirlendiğinde, bilim insanlarının hızlı bir şekilde karar vermeleri veya astronomik zaman ve atomik zamanın iki farklı yolu izlemesine izin vermesi gerekecek.