Milyarlarca yıllık bir ‘Süper Dünya’ keşfi

Astronomlar, Saman Yolu galaksisinin en eski yıldızlarından birinin yörüngesinde sıcak ve kayalık bir “Süper Dünya” keşfetti.

Dünya’nın bir buçuk katı büyüklükteki gökcismi kendi yıldızı etrafında yarım günde dönüyor.

TOI-561b adlı keşif ve bileşimi üzerinde yapılan gözlemler, Astronomical Journal dergisinde yayınlandı.

Gezegenin yıldızına olan yakınlığı, kısa yörüngesinin nedenlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Bu durum aynı zamanda gezegenin yüzeyinde inanılmaz bir ısı yaratıyor.

Tahminlere göre, yüzeydeki ortalama sıcaklık 1700 santigrat derecenin üzerinde bulunuyor.

Bu da bildiğimiz anlamdaki bir yaşamı barındırmak için çok fazla sıcak. Keşfedilen gezegenin kütlesi Dünya’nın yaklaşık üç katı ve yoğunluğu Dünya ile aynı.

Çalışmanın yazarlarından Stephen Kane, "Bu şaşırtıcı, çünkü yoğunluğun daha yüksek olması beklenirdi" dedi.

Ancak Kane, bu durumun gezegenin son derece eski olduğu fikriyle tutarlı olduğunu sözlerine ekledi.

Hawaii Üniversitesi'nden araştırmacı Lauren Weiss için," TOI-561b şimdiye kadar keşfedilmiş en eski kayalık gezegenlerden biridir. Varlığı, evrenin neredeyse 14 milyar yıl öncesine dayanan oluşumundan bu yana benzer gezegenler oluşturduğunu gösteriyor” dedi.

Adını NASA'nın transit dış gezegen uydusundan alan TOI-561 (TESS Object of Interest 561), "galaktik kalın disk" olarak bilinen nadir bir yıldız nüfusuna ait.

Bilim insanlarına göre bu alan, galaksimizin oluşumuyla bağlantılı gizemleri anlamada önemli bir rol oynayabilir.

Stephen Kane, "Bu gezegende yaşam bugün muhtemel görünmese de, galaksimizdeki en eski yıldızların çevresinde henüz keşfedilmemiş birçok kayalık dünyanın habercisi olabilir" dedi.