NASA 50 yıl önce Ay’dan getirilen bir eşantiyonu açtı

Amerikan uzay ajansı NASA bünyesindeki Apollon misyonları, Dünya’ya toplam 2196 kaya örneği getirdi. 50 yıl önce getirilen örneklerden biri, yeni teknolojik gelişmeler ışığında incelenmek üzere açıldı.

NASA, bazı eşantiyonları son teknik gelişmeler ışığında inceleyebilmek için kapalı tutmuştu.

NASA Planetary Science bölümünün direktörü Lori Glaze yaptığı basın açıklamasına göre NASA "bilim ve teknolojinin gelişeceğini biliyordu, bu da bilim insanlarının materyalleri yeni yollarla incelemesine ve geleceğin sorularını yanıtlamasına olanak tanıyacak.”

“73001” adlı olan söz konusu örnek, Apollo 17 görevi sırasında Aralık 1972'de astronotlar Eugene Cernan ve Harrison Schmitt tarafından toplanmıştı. Ay’dan getirilen örneğin yer aldığı 35 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğindeki tüp, Toros-Littrow vadisinin zeminine çakılmıştı.

Ay'da mühürlenen iki örnekten ilki açıldı. Eşantiyonun, gazlar veya uçucu maddeler (su, karbon dioksit vb.) içerebileceği ifade ediliyor.

Muhtemelen çok küçük miktarlarda bulunan bu gazların, son yıllarda son derece hassas hale gelen spektrometri teknikleri kullanılarak çıkarılmaları ve analiz edilmeleri amaçlanıyor.

Şubat ayının başında, ilk olarak örneğin yer aldığı koruyucu tüp çıkarıldı. Ay’a ait herhangi bir gaz içerdiği ortaya çıkmadı, bu da içerdiği örneğin gerçekten kapalı kaldığını gösteriyor. Ardından 23 Şubat'ta ana boruyu delmek ve içindeki gazı toplamak için birkaç haftalık bir süreç başladı.

İlkbaharda, kaya dikkatlice çıkarılacak ve farklı bilimsel ekipler tarafından çalışılabilmesi için parçalanacak.

Bu örneğin çıkarıldığı alan son derece ilginç olarak değerlendiriliyor zira sözkonusu alanda bir heyelan meydana gelmiş.

Oysa Apollo'nun küratör yardımcısı Juliane Gross, "Ay'da yağmur yok ve orada heyelanların nasıl meydana geldiğini gerçekten anlamıyoruz" diyor.

“73001” adlı eşantiyondan sonra hala mühürlü üç Ay örneği daha var.