Okyanuslar tahmin edilenden daha hızlı ısınıyor

Bilim insanları okyanusların tahmin edilenden daha hızlı ısındığı uyarısında bulundu. Okyanuslar, küresel ısınmanın temel göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar 2014 yılından bu yana şaşkınlık içerisinde. Okyanuslarda ölçülen ısınma değerlerinin, iklim modellerinin öngördüklerinden daha güçlü olduğu belirtiliyor.

10 Aralık 2018’de Science dergisinde yeni bir araştırma yayınlanmıştı. 2014’ten bu yana yapılan dört araştırmanın birleştirilmesi sonucu ortaya çıkarılan sonuçlar, daha önce kullanılan iklim modellerinin yeteri kadar net olmadığı ve ısınma değerlerini düşük gösterdiğini gösterdi.

Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden Zeke Hausfather, Science dergisine yaptığı açıklamada “Eğer küresel ısınmanın nerede yaşandığını anlamak istiyorsanız, okyanuslarımıza bakın” diye özetledi.

Araştırmacı Hausfather, “Okyanus ısınması, küresel ısınmanın çok önemli bir göstergesidir. Bu ısınmanın düşünülenden daha hızlı olduğunu gösteren kanıtlara sahibiz” diye ekledi.

Bu belirtiler, okyanusların atmosferde sera gazı emisyonlarının yol açtığı aşırı ısınmayı emdiğine işaret ediyor. Bilim insanı Hausfather’a göre suyun ısınması, iklim değişikliğinin hızını doğrulayan bir işaret olarak hareket ediyor.

Hausfather, bu çerçevede 2018 yılının muhtemelen şimdiye kadar kayıt altına alınan en sıcak yıl olacağı tahmininde bulundu. 2017 ve 2016 yılları da sıcaklık açısından rekor kırmıştı.