PAJK, Berivan Zilan'ın şehit düştüğünü açıkladı

PAJK Meclis Üyesi Berivan Zilan’ın şehit düştüğünü açıklayan PAJK Koordinasyonu, “Yüce Şehitlerimizin izinde, yaratılan değerlere, fedailik çizgisine sahip çıkarak mücadelemizi büyüterek faşist TC'den ve tüm işbirlikçilerinden hesap soracağız” dedi.

PAJK Koordinasyonu yaptığı yazılı açıklamada, şehit düşen Berivan Zilan’a (Hatice Hezer) ilişkin şunları belirtti:

Kadınların ve halklarımızın özgür yaşamı uğruna büyük bedeller vererek sürdürülen eşsiz mücadelemizde hep en önde olan, kendini adayarak fedaice katılan yoldaşlarımız, faşist sömürgeci düşmanın saldırılarına karşı sonuna kadar direnerek, savaşarak zaferin yolunu aydınlatmaktalar.

Bu soylu mücadele bayrağını taşıyan PAJK Meclis Üyemiz Berivan Zilan yoldaş görevinin başındayken faşist Türk devletinin 17 Haziran’da Medya Savunma Alanlarına yaptığı hava saldırısı sonucu şehit düşmüştür. Berivan Zilan yoldaş ve soykırım savaşında faşist Türk ordusuna ağır yenilgi yaşatarak şehit düşen kahraman gerillalarımız şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Değerli Hezer ailesine, halkımıza ve yoldaşlara başsağlığı diliyoruz.

MUTLAKA HESABINI SORACAĞIZ

Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi olarak faşist soykırımcı Türk devletinden ve bu saldırıda rol oynayan işbirlikçi-ajanlardan mutlaka hesap soracağımızı, intikamının en ağır biçimde alınacağını belirtiyoruz. Tarih, her zaman direnen ve onurlu yaşam uğruna savaşan insanların mücadelesine tanıklık edecektir. Bu mücadeleyi zirvede yürüten kadınların, halkların özgürlüğü uğruna savaşan onurlu büyük devrimciler özgür yaşamın yolunu aydınlatan irademiz, hafızamız, bilincimiz ve vicdanımız olmaya devam edecektir.

Berivan Zilan yoldaş, devrimci mücadelenin uzun soluklu, her anını nefes nefese yaşayan, büyük zorluklarına göğüs geren, kadının gerillalaşmasının, partileşmesinin ilklerini, heyecanlarını, güzelliklerini yaşayan ve Kadın Özgürlük Hareketimizin gelişiminde öncü rol oynayan militanca katılımın sahibi oldu. Kadın Hareketimizin yönetimi olarak tüm devrimci görevlerine başarıyı sığdırdı ve bunun eşsiz emeğini verdi. Rêber APO’ya olan en derin bağlarla mücadelenin en çetin alanlarına hep yöneldi. Erkek egemenliğine, gericiliğe karşı kadının özgürlük bilinci oldu.  PKK ve PAJK’laşmaya aşkla sarıldı, Partinin çizgi militanlığıyla gerilla mücadelesinde komutan, toplumsal mücadelede öncü eylemci oldu.

Berivan yoldaş 1976’da Van-Erciş’te dünyaya geldi. Geliye Zilan katliamını yaşamış ve bunu hiç unutmamış yurtsever bir ailede, Türk devletinin katliamcı yüzünü öğrenerek, hafızasına kazıyarak büyüdü. Çocukluğundan itibaren Geliye Zilan katliamının hikayeleriyle büyüyen Berivan yoldaş, tüm Kürdistanlı çocuklar gibi erken yaşta ülkesinin her yanına sinmiş acıları tanıdı, erken yaşta olgunlaştı. Derin yurtseverlik bilincini kadının özgürlük kimliğiyle bütünleştirerek Kürt halkının özgür yaşam mücadelesinde hep kararlıca katılımın sahibi oldu. 

Halkına, toprağına ve tarihe olan derin bağlılıkla düşmana karşı öfke ve intikam duygularını kesintisiz bir mücadele azmine dönüştürdü. Biliyordu ki zulme baş eğmek kimliksizliktir, onursuzluktur. Biliyordu ki bu düşmanla yüzleşmeli, hesap sorulmalı ve böylelikle sömürgecilik tarihi mahkumiyete uğratılmalıdır. Bu bilinç ve duygularla çok genç yaşta Serhat’ın direngen, asi, birçok isyana, başkaldırıya öncülük etmiş dağlarına yüzünü döndü ve 91 yılında tüm ömrünü adayacağı özgürlük mücadelesine katıldı.

Düşmana inat onuru, iradeyi temsil eden, intikamı bilince dönüştüren bir gerilla oldu. O, katliamlar tarihini tersine çevirmek, Kürdistan’ın özgür ve onurlu tarihinin yapıcılarından olmak istiyordu. Bu iddia ile mücadelenin her alanına katıldı. Özgürlük tarihini yaratmanın heyecanı kadar taşıdığı sorumluluğun bilinciyle her anı büyük bir mücadeleyle karşıladı. Gösterdiği militanca öncü katılım erkenden yoldaşları arasında dikkat çekmesine yol açtı. Önderlik sahasında Önderlikten eğitim alarak bilincini, iradesini, kişiliğini çelikleştirdi. Önder APO’nun özgür yaşam felsefesi, devrim perspektifi ve özgür kadın kimliğinin gelişmesine derinden inandı, uğruna büyük bir aşkla mücadele etti.

Devrimci saflarda geçen yıllarında tüm alanlarda savaştı, mücadele etti, öncülük yaptı. Kadın özgürlük mücadelemizin gelişim süreçlerini birebir yaşadı, bu ateşten tarihe ruhunu, bilincini, emeğini kattı. Serhat’tan Zagroslara, Kürdistan’ın tüm parçalarında ve soykırıma, sürgünlere uğrayan halkımızın yaşadığı Ermenistan’a kadar birçok alanda Parti çizgisi temelinde mücadele yürüttü. Bulunduğu her alanda bir kadın militan olarak öncülük rolünü oynadı.

ÖZGÜR BİR YAŞAM İÇİN HER ANINI MÜCADELEYE ADADI

PKK ve PAJK çizgisinin yaşamsallaşması, onurlu ve özgür bir yaşamın gerçekleşmesi için her anını mücadeleye adadı. Berivan Zilan yoldaş her zaman kararlı bir eylemci ve hep en önde olmayı bilen devrimci bir kadındı. Sorumluluk duygusu çok yüksekti, tüm varlığıyla APO’cu çizgiyi savunarak devrimci görevlerin başarısına kilitlendi. Özgürlük dağlarında güçlü bir kadın komutan, halk içinde kadın özgürlük ideolojisinin temsilcisi ve bir halk öncüsü oldu. Yoldaşlarının ve halkın kalbinde unutulmaz yerini aldı.

Kadın özgürleşmesinde büyük adımların atıldığı tarihi mücadele yıllarında bu pratiğin içinde, kavgasında, büyük savaşımında yer aldı. Kadın ordulaşmasının, kadın özgürlük çizgisinin gelişim süreçlerinde emek veren, erkek egemenliğine, gericiliğe karşı mücadele yürüten bir yoldaştı. Kadınla bağı, kadına sevgisi, kadın özgürlüğü için emeği çok büyüktü. Bulunduğu tüm alanlarda egemen erkek sistemine, gerçeğine karşı güçlü, radikal bir mücadelenin sahibi oldu. Cesareti ve iradesiyle, zorluklar karşısında yılmaz kişiliğiyle, asi ve özgür kişiliği ile özgürlük tarihinin yeniden yazılmasında önemli rol oynayan öncü bir militandı. Gerçek bir özgürlük militanı olmanın yolunun PAJK’laşmadan, kadın partileşmesinden geçtiği bilinciyle kadının özgürlüğüne ve örgütlülüğüne kendini adadı. Parti değerlerini, çizgisini neye mal olursa olsun savunan, gözünü kırpmadan üstüne giden, küçük bir tereddüt bile yaşamayan arkadaşlardan biriydi.  Kadınların bilinçlenmesi, özgürleşmesi, öncüleşmesi çalışmalarının yürütüldüğü PAJK eğitim çalışmalarında yıllarca emek harcadı, önemli bir rol oynadı. Kadın partimiz PAJK’ın önemli görevlerini büyük bir sorumlulukla yerine getirdi.

ZİLANLAŞMA ÇİZGİSİNDE BÜYÜK MÜCADELE YÜRÜTTÜ

31 yıllık uzun soluklu, zorlu, çetin mücadele yıllarında Heval Berivan her gün daha büyük bir azim, daha büyük bir inatla mücadele etti. Geliye Zilanların, Ağrı’nın, Dersim’in, Koçgiri’nin, Şengal’in, Roboski’nin, Efrîn’in intikamı alınsın diye Zilanlaşma çizgisinde çok savaştı, büyük bir mücadele yürüttü.

Faşist-soykırımcı Türk devleti, NATO güçlerinin desteğini alarak ve işbirlikçi güçleri kullanarak Kürt halkının, kadınların özgürlük mücadelesini ve buna öncülük eden Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketini tasfiye etmek için kimyasal silah dahil en barbarca yöntemleri sonuna kadar kullanarak uluslararası sözleşmeleri çiğneyerek katliam yapmakta. Devrimci kadınlar ve bir bütünen Kürdistan özgürlük savaşçıları özel hedeflenerek kadınlara, Kürt halkına soykırım dayatılmakta.

Bugün Zap’ta, Zagroslarda, Metina ve Kuzey Kürdistan dağlarında yürüyen eşsiz savaş ve ödenen büyük bedel ile Kürdistan halkına reva görülen katliamların hesabı sorulmakta, faşist rejim Kürdistan’da mezara gömülmektedir. Bilinmelidir ki kadınların öncülüğünde Kürt halkının mücadelesiyle KDP ihanet çizgisi parçalanacak, diktatör Erdoğan iktidarı tüm suçlarının bedelinin ödeyecek ve faşist Türk rejimi tarihi yenilgiyi yaşayacaktır. Destansı mücadelemiz, halkımızın ve özgürlüğe susamış kadınların zaferiyle taçlanacaktır.

ONLAR ÖNDER APO'YLA ÖZGÜRLÜK YEMİNİMİZİN ANDIDIR

Berivan Zilan yoldaşı ve eşsiz direnişimizin şehitlerini asla unutmayacağız. ONLAR her daim mücadelemizde yaşayacak. ONLAR tarihe, insanlığa mal olan özgürlük değerleridir. ONLAR, zulme karşı başkaldırının, ihaneti ve soykırım savaşını yenmenin çağrısıdır. ONLAR, ÖNDER APO’yla özgürlük yeminimizin andıdır.  Yüce Şehitlerimizin izinde, yaratılan değerlere, fedailik çizgisine sahip çıkarak mücadelemizi büyüterek faşist TC rejiminden ve tüm işbirlikçilerinden hesap soracağız. Zafer ve özgürlük halkımızın ve kadınların olacaktır.”