Sahra Çölü dünyanın en tehlikeli yeriydi

Yapılan son bilimsel çalışmalar, Sahra Çölü’nün tarihte dünyanın en vahşi hayvanlarının yaşadığı bölge olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları Afrika’daki Sahra Çölü’nde günümüzden 65 milyon yıl kadar önce sona eren Kretase dönemindeki yaşamı incelediler. Fas’ın doğusunda Sahra Çölü’nde yapılan çalışmalarda, günümüzden 100 milyon yıl önce çok sayıda vahşi dev hayvan türünün bölgede yaşadığı belirlendi.

Fas’ın Cezayir sınırındaki Kem Kem bölgesine belgeler ile müzelerdeki fosillerin incelendiği çalışmada, kayalıklarla dolu çölde yaşayan çok sayıda kertenkele kalçalı dev dinozor türü (Teropod) yaşadığı görüldü.

Kem Kem’de en az 4 tür teropod türü bulunurken, diğer bölgelerde bunun en fazla bir ya da iki olduğu anlaşıldı. Ayrıca bulunan bu dört teropod türünden üçünün dinozorlar arasında en tehlikeli olan yüzde 10 içinde yer aldıkları belirlendi.

Araştırmaya göre, o dönemde bölgede çok sayıda dev timsah türlerinin yanı sıra günümüz sürüngenlerinin uçabilen türleri ile kaplumbağalar da yaşıyordu.

Günümüzde büyük oranda çölleşen bölgede o dönem yaşayan dev canlıların bizzat kendileri tehlikeli varlıklar olan balıklar ve köpekbalıklarının yaşadığı sulu alanlarda beslendikleri sonucuna varıldı. O dönemde var olan su canlılarının da bugünkü türlerinden en az 4 veya 5 kat daha büyük oldukları da tespitler arasında.

Araştırmaya göre, bu vahşi ortamda var olan geniş bitki türlerine rağmen ot obur canlılar yok denecek kadar azdı.