2016 ABD seçimleri soruşturması: 13 Rusya vatandaşı hedefte

ABD’de 2016 seçimlerine müdahale iddialarına ilişkin soruşturmalar kapsamında 13 Rusya vatandaşı hakkında soruşturma açılmasına karar verilirken, Donald Trump, seçimleri Rusya sayesinde kazandığı iddialarını bir kez daha yalanladı.

Donald Trump’ın kazandığı 2016 ABD başkanlık seçimlerine Rusya tarafından müdahale edildiği ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşıtı internet ve medya üzerinden çalışma yapıldığı iddia edilmişti. İddialar üzerine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından özel soruşturmacı Robert Mueller başkanlığında bir ekip görevlendirilmişti.

‘PUTİN’E YAKIN’ BİR İŞ İNSANI DA VAR

Mueller’in yaptığı açıklamaya göre, ABD seçimlerine müdahale ettikleri gerekçesiyle 13 Rusya vatandaşı hakkında soruşturma açıldı. Amerikan yargısının açtığı soruşturmada, bu kişilerin ABD’ye karşı komplo kurmakla suçlandıkları öğrenildi.

Soruşturma açılanlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bağlantılı olduğu iddia edilen iş insanı Yevgeni Prigozhin’in de olduğu bildirildi.

TRUMP: RUSYA’NIN MÜDAHALESİ BAŞKANLIĞA ADAYLIĞIMDAN ÖNCE BAŞLADI

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin iddialar Başkan Donald Trump tarafından kesin olarak reddedilirken, Trump daha önce soruşturmayı ‘cadı avı’ olarak nitelendirmişti. Trump, soruşturma haberleri ardından Twitter’den yaptığı açıklamada, “Rusya, ABD karşıtı kampanyasını 2014’de, yani henüz ben başkanlık seçimlerine aday olmadan önce başlatmıştı. (2016) seçimleri bundan etkilenmedi. Trump Kampanya (ekibi) hiçbir yanlış yapmadı-hiçbir tezgah yok” diye yazdı.

RUSYA’DAN TEPKİ

Moskova’dan da son soruşturma kararına sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, suçlamaların ‘saçma’ olduğunu savundu. Sözcü, ABD’nin milyarlarca dolarlık istihbarat gücüne karşılık 13 kişinin seçimlere müdahale etmesinin mümkün olamayacağı gibi bir tezi ortaya atmayı yeğledi.