5 kentin belediye başkanı: Mültecileri istiyoruz

Almanya’nın Köln, Düsseldorf, Bonn, Potsdam, Wuppertal ve Stuttgart kentlerinin büyükşehir belediye başkanları Başbakan Merkel’e “Akdeniz’de kurtarılan mültecileri biz alırız” şeklinde ortak bir mektup yazdı.

İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemilere kapatması ardından bir süredir Akdeniz’de insanlık dramı yaşanıyor. Akdeniz’de kurtarılan mültecileri ise İtalya gibi diğer ülkelerin de kabul etmemesi üzerine, mülteciler tekrar Libya’ya gönderiliyor.

Ancak Merkel hükümetinin ülkenin sınırlarını mültecilere kapatmaya çalıştığı bir dönemde, Almanya’nın önde gelen üç büyük kenti Köln, Düsseldorf ve Bonn’un büyükşehir belediyeleri Akdeniz’de kurtarılan mültecileri almaya hazır olduklarını bildirdiler.

Başbakan Angela Merkel’e hitaben ortak bir mektup kaleme alan Düsseldorf Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Geisel (SPD), Bonn Büyükşehir Belediye Başkanı Ashok Sridharan (CDU) ve Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker (partisiz) mültecilerle her türlü dayanışmaya hazır olduklarını belirttiler.

Akdeniz’de kurtarılan mültecilerin kentlerine gönderilmesini isteyen belediye başkanlarının başlattığı inisiyatife Potsdam, Wuppertal ve Stuttgart kentlerinin büyükşehir belediye başkanları da destek verdi.

‘MERKEL ROMA HÜKÜMETİNE BASKI YAPMALI’

“Mültecileri istiyoruz” inisiyatifine ilişkin konuşan Düsseldorf büyükşehir belediyesi yöneticisi Burkhard Hintzsche başbakan Merkel’in Akdeniz’de yaşanan drama derhal müdahale etmesini istedi.

Merkel’in Roma yönetimine baskı yaparak mültecilerin “güvenli ülke” statüsünde olmayan Libya’ya gönderilmemesini sağlanmasını isteyen Hintzsche “Ya kurtarılan mülteciler bizim kentlerimize gelir, ya da diğer mülteciler gibi bütün Almanya’ya dağıtılır” diye konuştu.

Köln, Düsseldorf, Bonn kentlerinin içinde bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde 5 bin mültecinin konaklayacağı yerlerin boş olduğuna dikkat çeken Düsseldorf büyükşehir belediyesi yöneticisi “Kapasiteleri çerçevesinde mültecileri almaya devam etmek istiyoruz” çağrısını yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için yola çıkan mültecilerdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise sadece Akdeniz’de 557 göçmen hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin nedeni ise başını Roma hükümetinin çektiği birçok devletin mülteci karşıtı politikası. Almanya başbakanı Angela Merkel de önce karşı çıktığı daha sonra da İçişleri Bakanı Seehofer’in istifa tehdidi yüzünden yeni bir mülteci planını kabul etmek zorunda kalmıştı.

Almanya’nın kapılarını yeni mültecilere kapatmasını sağlayacak plana göre daha önce bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkede kaydı bulunan veya başka ülkeler üzerinde Almanya’ya ulaşan mülteciler Avusturya sınırında kurulacak bir merkezde tutulacak.