Çakal Carlos’un ömür boyu hapsi onandı

Fransa’da 24 yıldır tutuklu bulunan ‘Çakal Carlos’ lakaplı Venezuelalı Ilich Ramirez Sanchez’in temyiz davasında ömür boyu hapis cezasının onandığı duyuruldu.

1994’te Sudan’da yakalandığından bu yana Fransa’da tutuklu bulunan Carlos, 1970 ve 1980’li yılarda emperyalizm karşıtı eylemlerle tanınmıştı. Fransa’nın başkenti Paris’te geçtiğimiz Pazartesi’den bu yana özel bir temyiz mahkemesinde yargılanan Carlos’un 1974’te Drugstore Publicis adlı bir galeriye bombalı saldırı düzenleme iddiasıyla verilen hapis cezası onandı.

Kendisini ‘profesyonel devrimci’ olarak tanıtan Çakal Carlos, Paris’teki saldırı gerekçesiyle Mart 2017’de ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Saldırıda iki kişi ölmüş, 34 kişi yaralanmıştı. Mahkeme, dört hafta süren duruşmalar sonucunda, soruşturmadaki tüm unsurların saldırının sorumlusu olarak Carlos’u gösterdiğine kanaat getirmişti.

Geçtiğimiz haftadan bu yana terörizm davalarına bakan profesyonel yargıçların yeniden yargıladığı Carlos’un ömür boyu hapis cezası kesinleşmiş oldu.

68 yaşındaki Carlos, daha önce de 1975’teki üç cinayet ve 1982-83 yıllarında 11 kişinin öldüğü 191 kişinin yaralandığı dört saldırıdan dolayı iki kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

AVUKATI DAVANIN SAHTE DELİLLERE DAYANDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Carlos, 1974’teki olaydan 43 yıl sonra Paris’teki yeni davayı “önceden karar verilmiş siyasi bir dava” olarak değerlendirmişti.

Geçen yılki karara itiraz eden Carlos’un avukatlarından Francis Vuillemin, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu dosyada çok şaşırtıcı kırılganlıklar var: güvenlik servisleri tarafından manipüle edilmiş tanıklıklar, yalancılar, sahte deliller... Hepsini ortaya çıkardık, beraat isteyeceğiz” demişti.

Paris’teki 1974’te Saint-Germain mahallesinde Drugstore Publicis adlı bir galeride el bombalı saldırı düzenlenmişti. Bu saldırı, Paris’te tutuklanan Japonya Kızıl Ordusu’nun bir üyesinin serbest bırakılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyordu.

Carlos’un 1979’da El Watan El Arabi dergisinde çıkan bir mülakatta saldırıyı üstlendiği iddia edilmişti. Carlos ise, yaptığı bir açıklamada hiçbir zaman böyle bir mülakat vermediğini ifade etmişti.