Çevreci örgütler AB'nin tarım reformundan endişeli

Avrupa Birliği’nin (AB), Ortak Tarım Politikası'nın (CAP) işleyişini modernize etme ve bu kapsamda üye ülkelere daha fazla yetki verme kararına birçok çevreci örgütten sert tepkiler geldi.

AB Komisyonu, 2021-2027 dönemini kapsayan bir sonraki dönem bütçesinde CAP'ın işleyişinin modernize edilmesi ve basitleştirilmesini ve üye ülkelerin ulusal tarım politikalarını belirlemede sorumluluklarını arttıran önerisini açıklamıştı. Bu öneriye göre, AB’nin tarım fonu CAP kapsamında verilecek fonların dağıtımında ulusal yönetimler daha yetkili ve esnek olacak.

Söz konusu öneride, üye ülkelere ayrılan fonların yüzde 15’ine kadarı ulusal hükümetler tarafından öngörülen tarım ve kırsal kalkınma politikalarına destek olarak verilebilecek. Bugüne kadar ise fonların tümünün dağıtımında AB doğrudan söz hakkı sahibiydi.

Yine çiftçilere ve tarım sektörüne yeni giren genç işletmecilere destek verilmesi gündemde iken, desteklenecek projelerin çevresel ve iklimsel kriterleri dikkate alması isteniyor.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ ENDİŞELİ

Ancak AB Komisyonu’nun birlik bütçesinin beşte ikisinin ayrıldığı tarım politikasındaki reform kararı çevre ve iklimi koruma amaçlı kuruluşları endişelendiriyor.

Çevre örgütü Greenpeace tarafından yapılan açıklamada, “Bu reform önerisi çevre ve iklim için tam bir felakettir” denildi. Greenpeace açıklamasına göre, AB üyesi ülkelerin ulusal hükümetlerine ulusal tarım planları belirleme yetkisinin verilmesi karşılıığında çevre ve iklimi korumaya yönelik hiçbir garanti istenmiyor.

Greenpeace, reformun ayını zamanda kamu sağlığını korumaya yönelik kriterleri devre dışı bırakacağını savunuyor.

Dünya Doğayı Koruma Örgütü (WWF) de, AB’nin tarım politikasındaki reform kararının birliğin biyo çeşitliliğin ve çevrenin korunmasına yönelik amaçlarına ters düştüğünü vurguladı.

Öte yandan AB Komisyonu’nun açıkladığı reform kapsamında kırsal kalkınmaya ayrılan fonların dörtte bir oranında kesilecek olmasının çevreyi koruma amaçlarını boşa çıkaracağı savunuluyor. Yine söz konusu reform kapsamında çevrenin korunmasını öngören bölümde herhangi bir hedef konmaması da tepki çekiyor.