Çiftçi İsyanı: En büyük tarım ürünleri pazarı etrafında gerilim tırmanıyor

Fransa’da Başbakan Gabriel Attal'ın ilk açıklamalarından tatmin olmayan binlerce eylemlerini sürdürürken, yüzlerce çiftçi de taleplerini duyurmak için Paris çevresindeki otoyolları kapattı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin 31 Ocak Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada "100'den fazla barikat noktası ve yaklaşık 10 bin gösterici var" dedi.

Sytadin web sitesine göre, Paris'in dört bir yanında, başkente onlarca kilometre mesafedeki otoyol bölümleri trafiğe kapatıldı. Ancak henüz şehrin kendisi, Rungis pazarı (Val-de-Marne) ya da Paris havalimanları trafiğe kapatılmadı.

Rungis pazarı Ile-de-France bölgesinin her yerinden profesyonellere tedarik sağlayan Paris'in merkezi pazarı olarak önem kazanıyor. Bu pazaryeri, aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ürünleri pazarı olarak biliniyor.

Polis kaynakları ve savcılığa göre çarşamba günü Rungis pazarı yakınlarında "trafiği engelledikleri" gerekçesiyle 15 kişi gözaltına alındı.

Başbakan, birçok çiftçinin artık geçimini sağlayamadığı kırsal kesimdeki isyana son vermek amacıyla cuma günü protestoların beşiği olan Occitanie'de acil önlemleri açıklamıştı.

Başbakan, protestocuların en acil taleplerinden bazılarını kabul etmişti. Bunlar arasında yol dışı dizel yakıt (GNR) vergisindeki artışın düşürülmesi, büyükbaş hayvanları epizootik hemorajik hastalıktan etkilenen çiftçilere daha fazla tazminat ödenmesi ve EGalim fiyat yasalarına uymayan üç gıda üreticisine ağır cezalar verilmesi yer alıyor.

Gérald Darmanin tarım temsilcilerinin şu an için hükümetin belirlediği kurallara uyduğunu belirterek, “Suçlu değiller” dedi. Buna rağmen “kırmızı çizgilerden” bahseden İçişleri Bakanı, çiftçilerin Paris ve çevresini felç etmesine "izin vermeyeceklerini” söyledi.

Jandarma zırhlı araçları salı akşamı Rungis'e birkaç kilometre mesafede, Chilly-Mazarin (Essonne) yakınlarında, çiftçilere ait traktörlerin konuşlandırıldığı A6 otoyolunda olaysız bir şekilde konuşlandırıldı. Paris bölgesi çevresindeki bazı barikatlarda durum biraz gerginleşti.

İçişleri Bakanı da X hesabında yaptığı açıklamada "Rungis'e erişimi kesin bir şekilde engellemek için Essonne ve Loiret'e takviye güçler, özellikle de zırhlı araçlar gönderildi" dedi.

Çiftçiler Fransa'nın ikinci büyük şehrini de abluka altına almak amacıyla Lyon'a doğru ilerlemeye devam ediyor.

Salı günü Başbakan Gabriel Attal, hükümetin tarımsal krize müdahale etmek için "hazır" olacağı sözünü vermişti.

Çarşamba öğleden sonra Tarım Bakanı Marc Fesneau'nun "Avrupa'daki acil durumların ele alınmasını hızlandırmayı amaçlayan bir dizi görüşme için" Brüksel'de olması bekleniyor.

BELÇİKA-FRANSA SINIRINDA BLOKAJ

Öte yandan Belçika ve Fransa arasındaki sınır, Sambre bölgesinde eylemlerini koordine eden her iki ülkeden çiftçiler tarafından bloke edildi. Traktörler, perşembe günü olağanüstü bir Avrupa zirvesinin yapılacağı Brüksel'e doğru yola çıkmadan önce gün boyunca konumlarını korumayı planlıyor.