Çiftçi isyanı: AP önündeki tarihi statü ateşe verildi

Belçika’nın başkenti Brüksel’da Avrupa Parlamentosu’nun önünde toplanan çiftçiler, tarihi bir heykeli sökerek ateşe verdi.

Çiftçilerin tutarsız bulduğu Avrupa politikalarına karşı büyük bir gösteri için farklı ülkelerden yüzlerce traktör Brüksel’e ulaştı.

Sabah erken saatlerde Brüksel sakinleri tıkanan yollar ve traktör kornalarıyla güne başladı. Brüksel Başkent-Ixelles polis bölgesi tarafından perşembe sabahı yapılan ilk sayıma göre yaklaşık bin traktör Brüksel sokaklarında, Avrupa Mahallesi civarında bulunuyor. Traktörler küçük Rue de la Loi ile Place du Luxembourg arasında toplanıyor.

Avrupa Parlamentosu önündeki Luxembourg Meydanı’nda gerilim sabah saatlerinde tırmandı. Meydanda Belçika çelik endüstrisinin öncülerinden John Cockerill'in anıtındaki beş heykelden biri göstericiler tarafından sökülerek ateşe atıldı.

Söz konusu heykel, 1872 yılında Place du Luxembourg'un ortasına dikilen anıtın etrafında temsil edilen dört işçiden biri olan tamirci Beaufort'a aitti.

Anıtı oluşturan diğer dört heykel ise demirci Lognoul, kömürcü Jacquemin, çamurcu Lejeune ve John Cockerill'e ait.

Polisle çatışmalar da yaşandı. Sökülen heykelin efradında yakılan ateşlerin yanısıra büyük miktarda çöp ateşe verildi ve meydanda yoğun siyah dumana neden oldu.

Ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun önüne gübre atıldı ve yumurtalar fırlatıldı. Meydanda toplu halde bulunan polis doğrudan müdahale etmese de göstericilerin attığı yumurta ve havai fişeklere karşı tazyikli su kullandı.

Çiftçilerin eylemi nedeniyle sabah trafiğin yoğun olduğu saatlerde Belçika otoyollarında kuyruklar sınırlı kalırken, saat 08:00 sularında 230 kilometrelik trafik sıkışıklığı rapor edildi. Brüksel çevresinde yapılan blokaj eylemleri sırasında gerginlikler yaşanmaya devam ediyor.

Çiftçiler zaten birkaç gündür ülkenin pek çok yerinde blokaj eylemleri düzenliyor.

Öğleden sonra çiftçi sendikaları ile Avrupa Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Janusz Wojciechowski arasında bir toplantı yapılması bekleniyor.

Fransız komşularının izinden giden Belçikalı çiftçiler cuma gününden bu yana çeşitli eylemlerle öfkelerini ortaya koyuyor.

Çiftçiler, ürünleri için uygun fiyatları da içeren makul bir gelir talep ediyor. Ayrıca bazı çevresel tedbirler ve idari aşırı yükün yanı sıra AB ile Güney Amerika ülkelerinden oluşan Mercosur bloğu arasında müzakere edilmekte olan anlaşma gibi serbest ticaret anlaşmalarının kendileri için yarattığı riskleri de kınıyorlar.