Çiftçi isyanı: Paris kuşatması başladı, Almanya ve Belçika’ya yayıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te yüzlerce traktörle kuşatma başlarken, ülkede 30 bölge eylemlerden etkilendi. Belçika ve Almanya’da da çiftçiler seferber oldu.

Fransa’daki çiftçi isyanına Ulusal Çiftçi Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler (JA) öncülük ediyor. Her iki sendikanın açıkladığı gibi Paris kuşatması saat 14.00’te başladı.

Paris havzasında en az 800 traktör kuşatma için harekete geçirilirken, ülkenin kalanında 30 bölge çiftçi hareketinden etkilendi, 16 otoyolda blokaj eylemleri yapıldı.

TÜM BÖLGELER ETKİLENECEK

FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau, Fransa'nın hiçbir bölgesinin yol kapatma eylemlerinden mahrum bırakılmayacağı uyarısında bulundu.

Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau, "önümüzdeki günlerde ve saatlerde duyurular yapılacağını" belirterek, "hükümetin ve Başbakanın niyetinin hızlı hareket etmek olduğunu" sözlerine ekledi.

Rousseau, Başbakan'dan gelecek açıklamaları beklerken göstericilerin dinlenmesine izin vermek için "vardiyalar" yapılacağı uyarısında bulundu. Jandarmaya göre 30 bölge ve 16 otoyol etkilenmiş durumda.

TALEPLER

Başbakanın Cuma günü Haute-Garonne'da yaptığı ilk açıklamalar, seferberliklerinin ikinci haftasına giren çiftçileri tatmin etmedi. Hükümet ilk açıklamalarında arazi dizelindeki vergi artışının düşürülmesi, EGalim yasasına uyumun sağlanması için daha sıkı kontroller ve idari basitleştirme önlemleri almayı kabul etti ancak çiftçiler daha ileri tedbirler alınmasını istiyor.

Serbest ticaret anlaşmaları konusunda, tüm büyük sendikalar hükümetin "haksız rekabetten" kaçınmak için daha fazla taahhütte bulunmasını talep ediyor.

FNSEA başkanı Arnaud Rousseau, ithal ürünlerin Fransız ürünleriyle aynı standartlara tabi olması gerektiğini savunuyor. Sendikalar özellikle Avrupa Birliği ile Mercosur (Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay) arasındaki anlaşma ve ayrıca 2022'den bu yana bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin askıya alınmasından yararlanan Ukrayna ile görüşülmekte olan anlaşmaya atıfta bulunuyor.

Birçok sendika ayrıca Avrupa Birliği'nin çiftçilere ekilebilir arazilerin yüzde 4'ünü nadasa bırakma ya da tarımsal-ekolojik altyapı (çitler, hendekler, göletler) için ayırma yükümlülüğünden vazgeçmesini istiyor. Köylü Konfederasyonu ayrıca EGalim yasalarının sadece daha yakından izlenmesini değil, aynı zamanda güçlendirilmesini de istiyor. Konfederasyonun Genel Sekreteri Véronique Marchesseau'ya göre, çiftçilerin "maliyet fiyatının" (üretim maliyeti + ücretlendirme) altında satış yapmamalarını sağlamak için müzakerelerde "kamu tahkimi" olması gerekiyor. Kırsal Koordinasyon (Coordination rurale), şu anda hazırlanmakta olan bir yasanın konusu olan yeni çiftçilerin kurulmasını kolaylaştırmak için veraset vergisinin kaldırılması çağrısında bulunuyor.

BELÇİKALI ÇİFTÇİLER DE HAREKETE GEÇTİ

Çiftçiler hoşnutsuzluklarını sadece Fransa'da göstermiyor. Bu pazartesi Belçikalı komşuları da harekete geçti.  Belçika medyasına göre, traktörler Brüksel'in dış mahallelerinde ve hatta bazıları başkente girmiş durumda. Ülke genelinde otoyollarda ve otoyol kavşaklarında da bir dizi blokaj eylemi yapıldı.

La Libre Belgique'in haberine göre Fransa'da olduğu gibi çiftçiler daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek fiyatlar talep ediyor ve aşırı karmaşık çevre önlemleri ve aşırı bürokrasi olarak gördükleri uygulamalara karşı çıkıyorlar.

ALMANYA’DA YOLLAR KAPATILDI

Fransa ve Belçika'daki protestoların yanı sıra, Alman çiftçiler de Pazartesi günü, vergi imtiyazının kaldırılmasını protesto etmek için Hamburg dahil olmak üzere birçok Alman limanına giden yolları kapattı.

Almanya'nın diğer limanlarında da aksamalar yaşandı. Polise göre Aşağı Saksonya'da (kuzeyde) çiftçiler Wilhelmshaven kenti yakınlarındaki konteyner limanı Jade-Weser-Port'a erişimi yaklaşık 40 traktörle engelledi. Bremerhaven limanında (kuzey), çiftçilerin önemli bir yolda "toplanması" trafikte "büyük bir yavaşlamaya" neden oldu.

Bu eylemler, 2026 yılından itibaren yararlandıkları muafiyetin kaldırılmasını öngören tarımsal dizel vergilendirme reformuna birkaç haftadır karşı çıkan Alman çiftçilerin kitlesel seferberliğinin bir parçası olarak dikkat çekiyor.