Çiftçi isyanı: Traktörler Brüksel’e aktı

Başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde çiftçilerin öfkeyi büyürken, Avrupa zirvesinin toplandığı Brüksel’e sabah saatlerinde traktörler akmaya başladı.

Çiftçilerin tutarsız bulduğu Avrupa politikalarına karşı büyük bir gösteri için farklı ülkelerden yüzlerce traktör Brüksel’e ulaştı.

Sabah erken saatlerde Brüksel sakinleri tıkanan yollar ve traktör kornalarıyla güne başladı.

Brüksel Başkent-Ixelles polis bölgesi tarafından perşembe sabahı yapılan ilk sayıma göre yaklaşık bin traktör Brüksel sokaklarında, Avrupa Mahallesi civarında bulunuyor. Traktörler küçük Rue de la Loi ile Place du Luxembourg arasında toplanıyor.

Traktörler, Reyers'deki E40, Woluwe-Saint-Pierre'deki avenue de Tervuren ve Anderlecht'teki boulevard industriel gibi başkentin çeşitli yollarından geldi.

Çiftçiler zaten birkaç gündür ülkenin pek çok yerinde blokaj eylemleri düzenliyor.

Öğleden sonra çiftçi sendikaları ile Avrupa Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Janusz Wojciechowski arasında bir toplantı yapılması bekleniyor.

Fransız komşularının izinden giden Belçikalı çiftçiler cuma gününden bu yana çeşitli eylemlerle öfkelerini ortaya koyuyor.

Çiftçiler, ürünleri için uygun fiyatları da içeren makul bir gelir talep ediyor. Ayrıca bazı çevresel tedbirler ve idari aşırı yükün yanı sıra AB ile Güney Amerika ülkelerinden oluşan Mercosur bloğu arasında müzakere edilmekte olan anlaşma gibi serbest ticaret anlaşmalarının kendileri için yarattığı riskleri de kınıyorlar.