Çin, ABD’yi ‘ekonomik terörizm’le suçladı

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Hanhui, ticari çatışmaları ateşlemenin “ekonomik terörizm” olduğu tepkisinde bulundu.

ABD yönetimi, Mayıs ayı başında çok sayıda Çin ürününe gümrük haklarını arttırdı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Hanhui, “Sistematik olarak başvurulan ticari yaptırımlar, gümrük hakları ve korumacılığa kararlı bir şekilde karşı koyuyoruz” dedi.

Hanhui, “Bu tasarlanmış ticari çatışma kışkırtması ekonomik terörizm, ekonomik şovenizm ve saf haliyle ekonomik tacizi teşkil ediyor” diye ekledi.

Washington ile Pekin arasında bir anlaşmaya yaklaşıldığına dair açıklamaların yapıldığı bir sırada, iki ülke arasında ticari savaş, Washington’un kısa bir süre önce Çin ürünlerine cezalandırıcı gümrük hakkını arttırmasıyla yoğunlaştı.

Amerikan hükümeti, Mayıs ayı başında Amerikan şirketlerinin Huawei’ye teknoloji satmasını yasaklayarak, Çin telekomünikasyon devi için hayati önemdeki ABD malı elektronik bileşimleri elde etmesini sıkıntıya soktu.

ABD’de ulusal güvenlik adına çıkarılan bir Amerikan yasası ile geçen yıldan bu yana federal yönetimlerin dünyanın ikinci büyük telefon şirketi olan Huawei’den ekipman ve hizmet satın alması, Huawei’nin müşterileri olan şirketlerle çalışması yasak.

Hanhui, “Tek taraflılık ve taciz gelişiyor, uluslararası ilişkiler ve temel ilkeleri ağır bir şekilde etkiliyor (...) Bu ticari çatışmanın küresel ekonominin kalkınması ve canlanması üzerinde de önemli negatif bir etkisi olacak” dedi.

ABD’nin yaptırımlarına karşı, Çin medyası ve yetkilileri nadir toprakların ABD’ye ihraç edilmesine kısıtlama getirilmesi tehdidini öne çıkarıyor. Bu tehdidin hayata geçmesi halinde Amerikan şirketleri, yüksek teknolojiler için kaçınılmaz olan bir kaynaktan mahrum olacak.