Çin’de gazeteciler Komünist Parti’ye bağlılıklarını kanıtlayacak

Çin’de 10 bine yakın devlet medyası çalışanı ve redaktör, Marksizm ve Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in düşünceleri üzerine sınavdan geçecek. Sonuçlar yetersiz olursa, basın kartlarını kaybedebilirler.

Çin yönetimi son zamanlarda toplum üzerindeki kontrol tedbirlerini arttırdı. Komünist Parti üyeleri, kamu görevlileri ve gelecek aydan itibaren gazeteciler, testten geçirilecekler. Gazeteciler basın kartlarını yenileyebilmek istiyorlarsa sınavı geçmeleri gerekiyor.

Sınavın Xuexi Qiangguo isimli cep telefonu uygulaması üzerinden yapılacak. Xuexi Qiangguo, “güçlü ülkeyi öğren” anlamına geliyor.

Komünist Parti’nin 86 milyon üyesinin uygulamayı indirmesi gerekiyor. Bu yolla haberleri okumaya, görüntüleri izlemeye ve sorulan soruları cevaplamaya teşvik ediliyorlar. Bir algoritma, kullanıcıya not bile veriyor. Bu tedbirin, toplum üzerindeki denetimi pekiştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Yavaşlayan ekonomi ve uluslararası gerilimle bağlantılı toplumsal istikrarsızlaşmadan duyulan endişe karısında bu denetimin gerekli görüldüğü öne sürülüyor.