Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs yayılıyor

Çin’de geçen ay ortaya çıkan gizemli virüs, üçüncü bir kişinin canını aldı. Virüs, Güney Kore’ye de ulaştı.

Salgın, Aralık ayında ülkenin merkezindeki Wuhan’daki bir pazaryerinde ortaya çıktı. Virüs şimdiye kadar üç ülkeye daha yayıldı: Japonya, Tayland ve Güney Kore.

Toplamda 201’i Çin’de olmak üzere 205 vaka tespit edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise üçe çıktı.

İlk kez Çinli sağlık yetkilileri, 11 Milyon nüfuslu metropol Wuhan’ın dışında yeni vakaların olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre kuzeydeki Pekin’de iki vaka, ülkenin güney ucundaki büyük Shenzhen kentinde bir vaka tespit edildi.

Yeni vakaların ortak noktası, sözkonusu kişilerin son haftalarda Wuhan’a uğramış olmaları şeklinde ifade ediliyor.

Güney Kore’nin Seul kentinde ortaya çıkan virüsün de 35 yaşındaki bir Çinlide tespit edildiği kaydedildi. Bu kişinin, Wuhan’dan havayoluyla Seul’a ulaştığı bildirildi.

Bu yeni salgın Çin’de endişeleri arttırdı. Dokuz hastanın durumunun kritik olduğu belirtiliyor. Buna rağmen Wuhan kendi sağlık yetkilileri, virüsün insandan insana geçme riskinin zayıf olduğunu düşünüyor. Ancak bu ihtimal de dışlanmıyor.

Salgı, Çin’de Yeni Yıl etkinliklerinin yaklaştığı bir döneme denk geldi. Yüzlerce milyon kişi bu dönemde otobüs, tren ve uçaklarla aile ziyaretlerinde bulunuyor.

Bu yılki kutlamalar 25 Ocak’ta yapılacak. Kutlamalar nedeniyle virüsün yayılmasından endişe ediliyor.

Bu yeni virüs, 2002-203 yılında kıta Çin ve Hong’da 650 kişinin hayatını kaybettiği Sras (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) virüsünü hatırlattı.

Salgın nedeniyle yurtdışında da tedbirler alınmaya başlandı. ABD, Cuma gününden beri Wuhan yönünden gelen uçuşları filtreden geçiriyor.

İki vakanın tespit edildiği Tayland’da da havaalanlarında kontroller sıkılaştırıldı. Benzer şekilde özerk Hong Kong, sınırlarında tedbirleri arttırdı.

ÇİN GERÇEK SAYISI GİZLİYOR MU?

Dünya Sağlık Örgütü WHO gibi kurumlara danışmanlık yapan Londra’daki Imperial College araştırmalar merkezi bilim insanları, virüse ilişkin resmi rakamların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Bilim insanlarına göre vaka sayısı binleri aştı.