Çin’de yapay yağmurla su sorunu çözülecek!

Çin Halk Cumhuriyeti’nde kuraklığa karşı yağmur yağmasını sağlamak amacıyla bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir proje hayata geçirildi.

Ülkenin yüksek bölgelerinden Tibet’te hayata geçirilen proje kapsamında gümüş iyodür parçacıkları atmosfere salınıyor. Atmosfere salınan bu parçacıklar gökyüzündeki su parçacıklarını bir araya getirmeyi sağlayarak, yağmur bulutlarının oluşmasına yol açacak.

Proje kapsamında milyarlarca gümüş iyodür parçacıkları sayesinde yılda 10 milyar metreküpe kadar su getirecek yağmur elde edilmesi hedefleniyor. Bu ise Çin’deki su tüketiminin yüzde 7’sine denk geliyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Şirketi adlı kamu kuruluşunca hayata geçirilen proje ile Tibet’te 5 bin metre rakımlı tepelerde 10 bin şömineden gümüş iyodür parçacıkları atmosfere salınıyor.

ESKİ BİR YÖNTEM ANCAK SONUÇLARI KESİN DEĞİL

Science-Avenir dergisinin konuya ilişkin görüşlerine başvurduğu Fransa Ulusal Meteoroloji Okulu eski direktörü Jean-Pierre Chalon’a göre, Çin’de denenen proje 70 yıllık bir geçmişe sahip. Ancak Çin’de kullanılan yöntemler itibariyle bir yenilik olduğuna dikkat çeken Chalon, bunun etkisinin ise henüz ölçülebilir olmadığının altını çizdi.

Çin’de suni yağmur yağdırmayı amaçlayan projenin benzerinin 30 yıl boyunca İsrail’de uygulandığını, ancak bu metodların etkisinin gerçek anlamda anlaşılamadığını da kaydetti.

Çin’de Sarı Nehir başta olmak üzere birçok akarsunun kuruma riski bulunuyor. Özellikle ülkenin kuzeyinde tarım ve sanayinin su ihtiyacının karşılanması için aşırı su tüketimi nedeniyle birçok dere ve akarsunun kuruduğu biliniyor.