Çin’deki yeni yıl kutlamaları yasaklandı

Çin’de ortaya çıkan ölümcül virüsün yayılmasını önlemek için yetkililer çabalarını arttırırken, 40 milyon kişi ise karantinaya alındı.

Çin’de 2019 yılı sonunda ortaya çıkan coronavirus virüsünden şimdiye kadar 41 kişi yaşamını yitirirken, 40 milyon kişi ise karantinaya alındı. Ülke genelinde Ay Yeni Yılı kutlamaları ise dün iptal edildi.

Coronavirus virüsünün yol açtığı hastalık, 2019 yılı Aralık ayında ülkenin orta kesimlerinde bulunan Wuhan kentindeki pazarda ortaya çıktı. Şimdiye kadar 41 kişinin öldüğü hastalığa 1300 kişinin yakalandığı yetkililer tarafından dün açıklandı.

Çin dışında ise, ABD’de ikinci bir kişinin hastalandığı belirtilirken, Fransa’da ise 3 kişi hastaneye kaldırıldı.

Wuhan kentinden bir taksi şoförü, bu seneki yeni yıl kutlamalarının “çok korkuttuğu”nu belirterek, insanların evlerinden dışarı çıkmaya korktuklarını sözlerine ekledi. 11 milyon nüfusu olan Wuhan kenti Perşembe gününden bu yana karantinada bulunuyor.

Pekin’de ise, metro görevlileri, korumalı kıyafetleriyle istasyona giren insanların ateşini ölçüyor.

Bu yıl Çin takvimine göre, “Fare yılına” geçilecek ülkede uzun bir yeni yıl tatili ve yüz milyonlarca insanın yolculuğunun ise hastalık ve virüsü yayma riskini arttırdığına dikkat çekiliyor.

Yetkililer Çin Seddi ve Minglerin mezarlarının olduğu sembolik yerlerin tamamen kapatıldığını açıklarken, 2008 Pekin Olimpiyatları için inşa edilen stadyumun da 30 Ocak’a kadar kapatıldığını belirtti. Pekin’de “Yasak Site”ye ulaşım da Perşembe gününden bu yana yasak. Parklardaki yeni yıl kutlamaları da yasaklanmış durumda.

Şangay’daki Disneyland kapılarını kapatırken, Kanadalı meşhur “Le Cirque du Soleil” ise yetkililerin talebi üzerine gösterilerini iptal ettiğini açıkladı.

Virüsün ilk görüldüğü Wuhan’dan hava, kara, su yolu ile yolculuk yapmak ise tamamen yasak. Kentte insanlar ise neredeyse dışarı çıkmıyor. Mağazalar tamamen kapalı tutulurken, kentte dışarı çıkan insanların ise maske takması zorunlu.

Ancak kentte yaşayan insanların kısa sürede su ve gıda ihtiyacının çıkacağı tahmininde de bulunuyor.

Kentteki hastanelerde ise hemşire ve doktorlar koruma kıyafetleri ile insanların ateşini ölçüyor. Hastaneler dolup taşarken, 3 Şubat’tan itibaren hizmet verebilecek bin yataklı bir ek bölüm inşası da sürüyor.

AFP’nin haberine göre, bölgede 13 yerleşim biriminin şu anda dünya ile bağı kesilmiş bulunuyor. 13 yerleşim biriminin nüfusu ise 41 milyon olarak hesaplanıyor. Tedbirler arasında ise kalabalık bir şekilde insanların bir araya gelmemesi, kamu alanlarının kapatılması ve toplu taşımanın kullanılmasının yasaklanması yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, şimdiki gelişmeler ile dünya için acil bir durum uyarısında bulunmuyor. Yolculuk yapılmasının kısıtlanması önerisinde bulunan örgüt, havaalanlarında coronavirusu teşhis edecek sistemlerin kurulması gerektiğini de belirtiyor.

Aşı denemelerinin ise yaz aylarında yapılabileceği de yetkililer tarafından kaydedildi.