Çin'in doğum oranlarında keskin düşüş

Çin'de bir yıl öncesine göre yaklaşık 850 bin daha az insan yaşıyor. Uzmanlar, bu gelişmeyi birkaç nedene bağlıyor.

Çin’in nüfusu 1961’den beri ilk kez azalıyor. Pekin'deki istatistik ofisi Salı günü yaptığı açıklamada, Aralık ayı sonunda dünyanın en kalabalık ülkesinin bir önceki yıla göre yaklaşık 850 bin daha az olan 1.411 milyar nüfusa sahip olduğunu söyledi.

Doğum oranı, bin kişi başına yalnızca 6,77 yenidoğan olarak verildi. Bu, on yıllardaki en düşük oran. İstikrarlı bir şekilde azalan rakam, iki yıl önce ilk kez tek haneli rakamlara düştü.

İstatistik ofisine göre, 9.56 milyon doğum ve 10.41 milyon ölümle nüfus geçen yıl ilk kez azaldı. Bu bilgilere göre, en son 1960 ve 1961'de - Mao Tse-tung dönemindeki kıtlıklardan bu yana ilk nüfus düşüşü. 2021 yılında nüfus 450.000 kişi artmıştı.

Çin, uzun süredir doğum oranlarında keskin bir düşüş ve yaşlanan bir nüfustan muzdarip. On yıllardır sürdürülen “tek çocuk politikası”nın etkileri giderek daha fazla hissediliyor. 2016 yılında tartışmalı doğum kontrolünün kaldırılması, sadece kısa bir süre için doğumlarda hafif bir artışa neden oldu.

Uzmanlar, endişe verici gelişmenin gerçek nedenleri olarak Çin'deki barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yüksek maliyetlerinin yanı sıra evlenme isteğinin azalmasını görüyorlar. Üç yıldır devam eden COVID-19 salgını, trendi hızlandırması muhtemel yeni belirsizliklere neden oldu.

HER 5 ÇİNLİDEN BİRİ 60 YAŞIN ÜZERİNDE

Düşen doğum oranına ve nüfusun hızla yaşlanmasına yanıt olarak, 2021'de üç çocuğa da izin verildi. O zamandan beri hükümet, genç çiftlerin çocuklara bakmasını kolaylaştırmaya da çalışıyor. Eğitimin maliyeti düşürüldü. Pek çok kadın anneliğin kariyerlerini olumsuz etkileyeceğinden korktuğu için mali yardım sağlandı ve doğum ve ebeveyn izni kolaylaştırıldı.

Yaşlanma nedeniyle, ikinci en büyük ekonomide giderek daha az çalışan insan, giderek daha fazla yaşlı insana bakmak zorunda kalıyor. Her beş Çinliden biri zaten 60 yaşın üzerinde. Aynı zamanda, istatistiksel olarak dikkate alınan çalışma çağındaki 15 ile 59 yaş arasındaki nüfus grubu azalmaya devam ediyor.