Çin ve Rusya, Kuzey Kore’ye yaptırımları hafifletmeye çabalıyor

Kuzey Kore ile ABD arasındaki müzakerelerin tıkanma noktasına geldiği bir dönemde Çin ve Rusya, yaptırımların hafifletilmesini amaçlayan bir tasarıya hazırlanıyor.

2017 yılından bu yana Kuzey Kore’nin nükleer programına yönelik Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bastırmasıyla ağırlaştırılan yaptırımlar, 2018’de iki ülke arasında müzakerelerin başlamasına rağmen halen yürürlükte. Ancak müzakerelerin durması ardından Kuzey Kore, nükleer denemelerine yönelik moratoryuma son vereceğini duyurmuştu.

Kuzey Kore’nin kararında ABD’nin yanı sıra Avrupa ülkelerinin yaptırımların devamından yana tavır koymalarının etkili olduğu savunuluyor.

YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ İÇİN TASARI

Kuzey Kore’ye yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan yaptırım kararlarına karşı duramayan Çin ve Rusya ise, yaptırımların hafifletilmesinin zamanının geldiğini savunuyor.

Çin’in BM nezdindeki büyükelçisi Zhang Jun, Pyongyang yönetimiyle müzakerelerin devam ettirilmesinin gerektiğini ve bu sayede ‘daha fazla uzlaşının’ sağlanacağını savundu. ABD ve Kuzey Kore arasında diyalogun güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Zhang Jun, bu amaçla hazırlandığı bilinen karar tasarısının tarihine ilişkin ise bilgi vermedi.

TÜM KUZEY KORELİ İŞÇİLERİN SINIRDIŞI EDİLMESİ PLANLANIYORDU

Çin ve Rusya özellikle daha önce alınan yaptırım kararları kapsamında ülke dışında çalışan Kuzey Korelilerin sınırdışı edilmesine karşı çıkıyor. 2017’de alınan bu karar kapsamında sınırdışılar için tüm ülkelere 22 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanınmıştı.

İki ülke ayrıca Kuzey Kore’den tekstil ürünleri ile deniz ürünlerinin ithalatının yasaklanmasına ilişkin maddenin kaldırılmasından yanalar.

Çin ve Rusya tarafından hazırlanan bir karar tasarısının 17 Aralık’ta BMGK üyesi diğer ülkelere sunulduğu biliniyor.