İdam cezasının ‘kabul edilemez’ olduğu Katolik Kateşizmi’ne eklendi

Katolik dünyasının lideri Papa Fransiscus, idam cezasının kabul edilemez olduğunu Katolik Kilisesi Kateşizmi’ne ekledi.

Papa Fransiscus, idam cezasına muhalefeti resmen Katolik Kilisesi Kateşizmi’ne ekledi.

Hristiyan dünyasının lideri Papa, kilisenin bundan böyle kararlı bir şekilde idam cezasının kaldırılmasına angaje olmasını istedi. İdam cezası bundan böyle dünyanın her tarafında “kabul edilemez” olarak değerlendirildi.

Katolik inancını, ahlakını ve öğretisini özetleyen kateşizmin 1992 versiyonunda aşırı durumlarda idam cezası hoşgörülüyordu.

Topluma yeniden entegrasyonları konusunda sık sık tutuklular ve avukatlarını ziyaret eden Arjantinli Papa, bir insanın infazı için “kurbana adaleti geri vermiyor ama intikamı alevlendiriyor” dedi.

Papa Eylül 2015’te Amerikan Kongresi önünde de “her aşamasında insan yaşamını korumak” gerektiğini söylemişti.

Önceki papa II. Jean Paul de 1999 yılında ABD’ye ziyaretinde bu vesileyle idam cezasının kaldırılmasını istemişti.

Papa Franciscus, Ekim ayında kateşizmde idama ilişkin öğretilerin yeniden yazılmasını isterken geçmişte Katolik Kilisesi’nin de yüzlerce yıl “bu aşırı ve insanlık dışı pratiğe” başvurduğunu kabul etmişti.

Uluslararası Af Örgütü, 2017 yılında 53 ülkede en az 2.591 kişinin idama mahkum edildiğini ve yaklaşık 1.000 (bin) kişinin idam edildiğini rapor etmişti. Bu bilanço, binlerce kişiye idam cezasının verildiği Çin’i kapsamıyor. Çin, resmi olarak idamlara ilişkin bilgi paylaşmıyor. Dünya ülkelerinin üçte ikisi idam cezasını hukukta veya pratikte kaldırdı.

Kateşizmin Fransızca versiyonunda, Kilisenin idam cezasını “kişisel onuru yaralayan insanlık dışı bir tedbir” olarak öğreteceği belirtilirken, İtalyan, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Portekizce versiyonlarında “kabul edilemez tedbir” ifadesi kullanılıyor.