İdlib’den kaçışlar artıyor, operasyon 10 Eylül'de başlayabilir!

Suriye rejiminin, Türk destekli çetelerin bulunduğu İdlib’e yönelik operasyon hazırlığı sürerken bölgeden kaçışlar hızlandı. Çok sayıda kişinin Halep ve Efrîn’e doğru kaçtığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba akşamı ile Perşembe sabahı arasında İdlib’in güney doğusundaki köy sakinlerinin daha kuzeydeki komşu Halep ile Efrîn’e doğru kaçtıklarını bildirdi.

Gözlemevi müdürü Rami Abdul Rahman, AFP’ye yaptığı açıklamada “Halep vilayetinin batısı ve Efrîn bölgesine doğru gidiyorlar” dedi. Sadece Çarşamba akşamı ile Perşembe sabahı arsında yaklaşık bin kişilik 180 ailenin kaçtığı belirtildi.

Suriye rejimi de sabah saatlerinde İdlib’in güney doğusuna yönelik top atışlarında bulundu. Gözlemevine göre 6 kişi yaralandı.

BM'YE GÖRE OPERASYON 10 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK!

Birleşmiş Milletler ve Batılı güçler, olası bir operasyonda yeni bir insani felaket yaşanmasından endişe ediyor.

BM, 800 bine varan insanın yerlerinden olabileceğini belirtirken, BM’nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura operasyonun 10 Eylül dolaylarında başlayabileceğini söyledi.

Mistura’nın bu açıklaması doğrulanırsa, operasyonun Rusya, Türkiye ve İran arasında 7 Eylül’de yapılması planlanan zirveden sonrasına denk gelecek. İran’da öngörülen zirvenin gündeminde de İdlib var.

BM’ye göre İdlib bölgesinde 3 milyon dolayında kişi yaşıyor. Bunların yarısının diğer bölgelerden gelen işiler olduğu belirtiliyor. Operasyonun başlaması halinde İdlib bölgesi sakinlerinin, çetelerin destekçisi Türkiye’ye kaçacağı tahmin ediliyor.

ABD, İdlib konusunda BM Güvenlik Konseyi’ni Cuma günü toplantıya çağırdı.