İki İrlanda arasında sınırı önlemek için yeni plan

Büyük Britanya’nın AB’den ayrılacak olması ardından iki İrlanda arasındaki sınırların kapanmamasına yönelik yeni plan sunuldu.

Büyük Britanya hükümeti, Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) ardından Kuzey İrlanda’nın İrlanda olan sınırına yönelik planıyla sınırların açık kalmasını istiyor.

Buna göre, 2019’da AB’den çıkacak olan Britanya’nın ‘geçiş süreci olarak kabul edilen 2020 yılı sonundan sonra da AB Gümrük Birliği’ne dahil olmaya devam edecek. Ancak buna en geç 2021 sonunda son verilecek.

Büyük Britanya Başbakanı Theresa May’in açıkladığı plana AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’den destek geldi. Ancak Barnier, planın AB’nin iç piyasa ve gümrük kurallarına saygı gösteren ve iki İrlanda arasında keskin bir sınırı önlemeyi amaçlayan ‘işleyebilir’ bir plan olması gerektiğine dikkat çekti.

23 Haziran 2016’da düzenlenen Brexit referandumunda AB’den çıkılmasını isteyenlerin oranı yüzde 52’yi bulmuştu. Referandum sonucu gereği yapılan müzakereler ve AB yasaları uyarınca Britanya’nın birlikten ayrılması için Mart 2019 tarihi belirlenmişti. Ancak tüm taraflar, İrlanda ile Büyük Britanya egemenliği altındaki Kuzey İrlanda arasında sıkı kontrollerin olduğu bir sınırın olmaması gerektiğinde hemfikir.