İki Amerikan savaş gemisi Tayvan boğazında, Çin öfkeli

Tayvan Savunma Bakanlığı, iki Amerikan savaş gemisinin Tayvan boğazına girdiğini bildirdi. Bu operasyonun Pekin’in tepkisini çekeceği belirtiliyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı’na göre, iki savaş gemisi güney batı tarafından boğaza giriş yaptı. 

Savunma Bakanlığı, Tayvan ordusunun “bölgesel barışı ve istikrarı korumak için öngörülen protokollere uygun olarak hava sahası ve denizdeki hareketliliği yakından izlediğini” belirtti.

Amerikan Deniz Kuvvetleri, “serbest dolaşım” adı altında, Çin kıtasını Tayvan’dan ayıran boğazda düzenli bir şekilde operasyonlar yürütüyor. Bu durum sık sık Çin ile gerilimlerin yaşanmasına neden oluyor.

Tayvan medyasına göre yılın başından bu yana beşinci kezdir Amerikan savaş gemileri boğaza giriyor. Çin yönetimi, Tayvan’ı kendi topraklarını bir parçası olarak görüyor. Ancak Tayvan adası, 1949’da komünistlerin Çin’de iktidarı alması ardından rakip bir rejim tarafından yönetiliyor.

Tayvan’ın kendi bayrağı ve parası var ancak BM tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmıyor. Pekin yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi veya dışarıdan bir müdahale olması halinde güce başvuracakları tehdidinde bulunuyor.

Bu çerçevede, Çin devleti yabancı gemilerin boğazdan geçmesini kendi egemenliğinin ihlali olarak görüyor. Washington ve çok sayıda batılı başkent ise bölgenin uluslararası suların bir parçası olduğunu ve herkese açık olduğunu savunuyor.

Nisan ayında bir Fransız gemisi de boğazdan geçerken, Çin ile gerilim yaşanmasına neden olmuş, Çin yetkilileri Fransız gemisinden bölgeyi terk etmesini istemişti.

Washington yönetimi, 1979 yılında Pekin’i tanımak için Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmekle birlikte, adanın güçlü bir ittifakı ve bir numaralı silah sağlayıcısı olarak kalmaya devam ediyor.