İki Kore arasındaki anlaşmaya ABD yönetiminden de destek

İki Kore arasında sağlanan nükleer silah kullanmama yönündeki anlaşmanın ardından ABD’den Pyongyang yönetimine yönelik olumlu mesajlar gelirken, 70 yılı aşkın düşmanlığın az da olsa çözülmesi umudu doğdu.

Dün Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da üst düzey Güney Kore yetkililerin katıldığı müzakereler sonrasında anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Kuzey Kore’nin Güney’e karşı nükleer silah kullanmama ve Amerikan yönetimiyle anlaşılması halinde nükleer ve füze denemelerini durdurmayı kabul ettiği de ilan edilmişti.

TRUMP: KUZEY KORE SAMİMİ; YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU

İki Kore arasındaki anlaşma ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminin tavrı merak ediliyordu.

Anlaşma ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınmaya yönelik açıklamalarının ‘samimi’ olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da İsveç Başbakanı Stefan Löfven’le yaptığı ortak basın konferansında konuşan Trump, Kuzey Kore’nin tavır değişikliğinde bugüne kadar ABD öncülüğünde uygulanan uluslararası yaptırımların etkili olduğunu savundu. ABD Başkanı, yaptırımlar konusunda Çin Halk Cumhuriyeti’nin verdiği desteğin de önemine işaret etti.

Kuzey Kore’nin yaptığı nükleer ve füze denemelerine karşı ABD’nin tavrı Donald Trump yönetimiyle daha da sertleşmişti. Pyonyang yönetimi geçtiğimiz yıl çok sayıda kıtalararası füze denemesi yapmış, ayrıca nükleer silah geliştirme yolunda önemli adımlar atmıştı.

İKİ KORE’NİN ANLAŞTIĞI NOKTALAR

Dün duyurulan açıklamaya göre, Kuzey Kore yönetiminin Güney Kore'ye karşı nükleer silah kullanmama ve ABD ile anlaşma sağlanması halinde nükleer ve balistik füze denemelerini durdurmayı taahhüt ettiği duyurulmuştu. Yine iki ülke liderleri arasında olası gerginlikleri azaltmak ve görüşmeler yapmak üzere özel bir hattın açılmasında uzlaşılmıştı.

Açıklamalar Güney Kore’den 4 kişilik bir üst düzey heyetin Kozey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesi ardından yapılmıştı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginlikler 1950-1953 yıllarında savaşa dönüşmüştü. Batı destekli Güney Kore ile Çin’in desteklediği Kuzey Kore arasındaki savaşta uluslararası güçler de dahil 1 ila 2 milyon arasında insan kaybı yaşanmıştı. Kore Savaşı, 1953’te fiilen bitmesine rağmen ateşkes anlaşması ancak 2009 yılında imzalanmıştı.

25 milyon nüfuslu Kuzey Kore’nin birçok batılı ülkenin dışlaması nedeniyle ekonomik olarak çok gerilerde olduğu tahmin edilirken, resmi olarak ekonomik veriler yayınlanmıyor. 51 milyonu aşkın nüfuslu Güney Kore ise, 1,6 trilyon doları aşan milli geliriyle dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi konumunda.