İki MLKP savaşçısı Kuzey ve Doğu Suriye’de anıldı

Ovacık’ta 10 Temmuz'da Türk devletinin saldırıları sonucu hayatını kaybeden MLKP/ FESK Dersim Kır Gerilla Birliği’nin komutanı Taylan Kutlar (Adil Yıldırım) ve Hıdır Çallı (Özkan Aslan) için Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde anıldı. 

QAMIŞLO

Qamişlo’daki anma Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) tarafından düzenlendi. Anma devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından MLK/Kürdistan örgütünün bir açıklaması okundu.

SYPG adına bir konuşma yapan Beritan Asya, Adil Yıldırım’ın 2012’de Rojava devriminde de yerini altığını belirtirken, onlarca yıl Türk zindanlarında kaldığını hatırlattı. Yıldırım’ı Kobanê savaşında tanıdığını belirten Asya, “IŞİD çeteleri Adil Yıldırım yoldaşın savaşçılığı karşısında ne yapamayacaklarını bilemez halde başına milyon dolarlarca ödül koydular. Bütün bunlara rağmen Adil Yıldırım yoldaş Kobane direnişinde zafere kadar yerini aldı” dedi.

Özkan Aslan’ın da Kobane direnişi ile birlikte yüzünü Rojava devrimine döndüğünü söleyen Asya, şunları ifade etti: “İki yoldaşta daha sonra birlikte raporlarını yazarak burada kazandıkları savaş deneyimlerini Kuzey Kürdistan’ın özgür dağlarında gerçekleştirmek istediler. 2016 yılında birlikte Dersim dağlarını gittiler ve orada işgalci saldırılara karşı özgür topraklarını savundular.”

SERÊKANİYE

Her iki savaşçı Serekaniye ve Dirbesiye kentlerinde de anıldı. Serekaniye’de düzenlenen anmaya Şehit Aileleri Meclisi, PYD ve TEV-DEM’in yanı sıra 100’den fazla kişi katıldı. SYPG adına konuşan Metin Serekaniyê, “Bu gün çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Faşist sömürgeci Türk devleti Rojava üzerindeki tehditlerini yoğunlaştırmış, sınırlarımızı askeriyle doldurmuş bulunmakta” dedi.

“Kürdistan’ın dört parçasında devrimci şehitler yatmaktadır” diyen Serêkaniyê, bu ruhun asla işgal tehditleri karşısında yenilmeyeceğini kaydetti.

Sinevizyon gösteriminin ardından MLKP adına konuşan Erdal Cebo, ‘’Başta destansı bir direnişle ölümsüzleşen Adıl, Özkan ve 3 PKK’li yoldaşımızı anıyorum. Yoldaşlarımız dersim dağlarında yeni bir direniş tarihi yazdı. Türk devletini onlarca tekniğine rağmen ellerindeki keleşlerle düşmanı çaresiz bıraktı” dedi.

PYD temsilcisi Şevket Müslim ise, “Her iki kahraman şehidimizi anıyorum. Onlar bu halk için yaşayıp ölümsüzleşti. Rojava’da bir çok emek verdiler. Bu emekleri bu gün hala Rojava topraklarında yaşıyor” diye konuştu.

Adil Yıldırım’ı tanıyan Xalit Pore, “Heval Adil devrime askeri ve siyasi anlamda çok emek verdi. Bir çok kurumun kuruluşunda emek ve tecrübesiyle yer aldı. Her kes onun yanında çok güvende hissederdi. Şengal’de Rojava’da Başur’da Dersimde bu yoldaşların ayak izi vardır emekleri vardır. Onların yolundan yürüyüp kendimizde devrim yapıp örgütleneceğiz” şeklinde konuştu.

HESEKÊ

Heseke Kantonuna bağlı Dirbesiye kentinde de onlarca kişinin katılımı bir anma toplantısı yapıldı.

Heisekê'de ayrıca Dersim Ovacık’ta şehit düşen MLKP savaşçıları için Şehit Serkan Taburunda Şehit Alişer Deniz Foc’unun katılmı ile askeri tören düzenlendi.

Törenin ardından MLKP adına yapılan bir konuşmada, “Dersim şehitlerin ve yiğit devrimcilerin toprağıdır. Orada yüzyıl öncesine dayanan Ermeni Soykırımlarından bu yana Dersim direnişin ve baş eğmemenin simgesi olmuştur. Yüzyıl önce Ermeni halkına bağrını açan Dersim dağları bugün hala eteklerinde, sarp kayalıklarında Kürdistan gerillalarını kucaklamaktadır. MLKP, PKK ve Kürdistan’da mücadele yürüten birçok hareketten yüzlerce şehidin kanıyla sulanan dersim toprakları bugün iki MLKP gerillası şahsında yeniden direniş ve mücadele simgesi olmuştur” denildi.

Yıldırım ve Aslan’ı anarak sözlerine başlayan Ş. Alişer Deniz Foc Komutanlarından Alişer Serêkaniyê, “Onlar Rojava siperlerinden Dersim dağlarına kadar mücadele yürüttükleri yaşamları boyunca bize bir devrimcinin nasıl olması gerektiğini gösterdiler” dedi.

Serêkaniyê, “Devrimciler devrim ateşini dağıtmak için bedel ödemekten geri durmayacaktır. Bugün biz de onların mücadelesini Rojava devrimini, topraklarımızı faşist işgalci Türk Devletine ve emperyalist devletlere karşı koruyarak yükseltmeliyiz” diye ekledi.