İngiliz yargısı, Riyad’a silah satışını durdurdu!

İngiliz yargısı, Suudi Arabistan’a yönelik silah satışına ilişkin sözleşmeleri “hukuk hatası” olarak değerlendirdi. Hükümet Yemen’de kullanılabilecek yeni silah anlaşmalarını askıya alacak.

Londra İstinaf Mahkemesi, hükümeti Riyad’a silah satışına ilişkin uygulamaları gözden geçirmeye davet etti. Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, parlamento önünde yaptığı açıklamada “Verilen hüküm ile aynı fikirde değiliz ve davayı üst mahkemeye taşıma izni isteyeceğiz” dedi.

Fox, “Bu arada, Suudi Arabistan ve koalisyon ortaklarına Yemen çatışmasında kullanılabilecek yeni lisanslar vermeyeceğiz” diye ekledi.

Londra İstinaf Mahkemesi Perşembe günü açıkladığı kararında Yemen’de çatışma yaşanırken Birleşik Krallık tarafından Suudi Arabistan’a silah satışının “önemli bir noktada hukuk hatası” olduğuna hükmetti.

İstinaf Mahkemesi yetkilisi Terence Etherton, yürütmenin “Suudiler öncülüğündeki koalisyonun geçmişte, Yemen’deki çatışma sırasında uluslararası insani hukuku ihlal edip etmediği değerlendirmesinde bulunmadığını ve bunu yapmak için hiçbir teşebbüste de bulunmadığını” kaydetti. Etherton, hükümeti pratiklerini gözden geçirmeye çağırdı.

“Hükümet sorunu gözden geçirmeli” diyen Etherton, mahkeme kararının Suudi Arabistan’a yönelik silah ihracatı lisanslarının hemen askıya alınması anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

‘TARİHİ KARAR’

Silah ticaretine karşı mücadele eden Campaign Against Arms Trade (CAAT) örgütü, 2015 yılında, hükümeti dava etmişti. CAAT’a göre İngiliz hükümeti Arap koalisyonuna silah vererek uluslararası insani hukuku “ağır ve tekrarlanan bir şekilde ihlal etmekten” suçlu olduğu tepkisinde bulunuyor.

Sivil toplum örgütü, mahkemenin kararını selamlayarak, “Bu tarihi karar, hükümetin Suudi Arabistan’a yönelik yeni silah ihracatı lisansları vermekten vazgeçmesi, mevcut lisansları askıya alması ve tüm silah ihracatı kararlarını gözden geçirmesi gerektiği anlamına geliyor” dedi.