İngiltere'de 200 çocuk sığınmacı kayıp

İngiliz hükümetinin otellerde barındırdığı refakatsiz çocukların birçoğunun kayıp olduğu ortaya çıktı.

İngiliz hükümetine göre İngiltere’de sığınma talebinde bulunan 200 küçük çocuk kayıp . Perşembe günü onlarca hayır kurumu, Başbakan Rishi Suna’a yazdığı açık mektupta bir "çocuk koruma skandalından" söz etti ve bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu . 

Dışişleri Bakanı Robert Jenrick, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı'nın Temmuz 2021'den bu yana 4 bin 600'den fazla refakatsiz çocuğu otellerde ağırladığını söyledi. "440 kayıp vakası vardı ve 13'ü 16 yaşın altında olmak üzere 200 çocuk hala kayıp." Kaybolan çocuk ve gençlerin yüzde 88’ş Arnavut kökenli, geri kalan yüzde 12’si ise Vietnam, Pakistan, Türkiye, Afganistan, Mısır ve Hindistan'dan geliyor.

Örgütler mektuplarında hükümetin refakatsiz çocukları otellerde barındırma uygulamasına son vermesini, bunun yerine onları uzmanların bakımına vermesini istedi.

Çocukların, onları istismar edecek ve kötüye kullanacakların elinde olduğu düşünülüyor.

İngiliz Kanalı üzerinden yasa dışı yollardan girenlerin sayısı son zamanlarda önemli ölçüde arttı. Göçü kısıtlamak ve kendi sınırlarının kontrolünü sürdürmek, Brexit'in temel vaatlerinden biriydi. Eleştirmenler, koruma arayanlar için neredeyse hiç yasal giriş yolu olmadığına dikkat çekiyor.

Hükümetin, sığınmacıları geldikten sonra Ruanda’ya gönderme ve orada sığınma başvurusunda bulunma planları da uzun süredir gündemde .