İran'a göre ABD’nin Filistin planı bir 'komplo'

İran Parlamento Başkanı Ali Laricani, ABD’nin Filistin-İsrail sorununa çözüm adına geliştirdiği planın bir komplo olduğunu savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail çatışmasına son vermek için “nihai bir anlaşma” vaadinde bulundu. Planın çerçevesi henüz açıklanmadı ancak, “yüzyılın anlaşması” olarak tanımlanan anlaşmanın kaybeden tarafının Filistinliler olacağından endişe duyuluyor.

İsna haber ajansına göre Tahran’daki yıllık Uluslararası İslam Birliği Konferansı’nda konuşan Ali Laricani, sözkonusu anlaşmanın ABD’nin bir “komplosu” olduğunu ve Ortadoğu’da İsrail egemenliğini oluşturma amacını taşıdığını savundu.

Laricani, “İsrail rejimine karşı mücadele edeceğiz ve bu anlaşmanın yapılmasına izin vermeyeceğiz. Eğer Amerikalılar İran’a bugün yaptırım dayatıyor ve baskı uyguluyorsa, İran’ın İsrail’e karşı direnmesinden kaynaklıdır” iddiasında bulundu. Laricani, yaptırımlardan bahsederken, ABD’nin nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak reddettikten sonra uygulamaya koyduğu yaptırımları ima etti.

Washington ve ittifakı İsrail’in Filistin sorununu “gömmek” istediğini söyleyen Laricani, “Bu hedeflerine ulaşmak için bölgede yeni siyasi düzenlemeler yapmaya çalışıyorlar” dedi. Laricani’ye göre ABD Şii ve Sünni sorununu öne çıkarmaya çalışıyor.

Şii İran’ın, Şiiler ve Sünniler arasında fark koymadığını öne süren Laricani, “(Lübnanlı Şii) Hizbullah’a yardım ettiğimiz şekilde Hamas ve İslami Cihad’a da yardım ediyoruz” diye konuştu.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne dikkat çekerek İsrail ile Körfez monarşileri arasında gelişin ilişkilere değinen Laricani, “Arap ülkelerinin hükümetleri bilmeliler ki hiçbir şey kazanmayacaklar” dedi. Laricani, “Her ülkedeki bölge halkları İsrail’i kanserojen bir tümör olarak değerlendiriyor ve ondan nefret ediyor” iddiasında bulundu.