İran’a yaptırıma rağmen kimi şirketler kalmakta kararlı!

ABD’nin yaptırımları nedeniyle İran’a yönelik ihracatları ve bu ülkedeki yatırımları tehlikeye giren şirketlerin sayısı artarken, yaptırımlara rağmen İran’da kalacağını duyuran en büyük şirket Renault oldu.

2015 Nükleer Anlaşması’nın Donald Trump tarafından kabul edilmemesi ve İran’a yönelik yaptırımların yeniden devreye girmesi ardından bu ülkeyle iş yapan şirketlere 90 ila 180 gün arasında süre tanınmıştı. Birçoğu ABD’de aktif olan Avrupalı şirketlerin önemli bir kısmı yatırımlar ve ihracattan vazgeçmek zorunda kalırken, kimi şirketlerin yaptırımlara rağmen İran’da kalması bekleniyor.

Bu konuda kararlı olduğunu duyuran Fransız otomotiv şirketi Renault, yılda yüz binlerce otomobil sattıkları İran pazarından çıkmayacaklarını ilan etti. Renault Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn, şirketin İran’daki yaptırımlara rağmen ülkeyi tümüyle terk etmeyeceklerini duyurdu.

Yaptırımlar nedeniyle üretimi ciddi oranda düşürmek zorunda kalacaklarını kabul eden Ghosn, İran pazarının er geç yeniden açılacağını savundu. Renault yöneticisi, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının yıllar sürebileceğini ancak bunun şirket için önemsiz olduğunu iddia etti.

Ancak Renault yönetiminin İran’da kalması halinde ABD yaptırımları nedeniyle herhangi bir cezaya maruz kalmayacak bir politika izleyeceği de bildiriliyor.

ABD PAZARINI KAYBETME PAHASINA İRAN’DA KALABİLİRLER Mİ?

ABD yaptırımları nedeniyle birkaç aylık süre içerisinde ülkeden çekilmeleri dayatılan Avrupalı şirketlerin ekonomik kayıplarının on milyarlarca doları bulması bekleniyor.

Yaptırımlara rağmen tümüyle İran’dan çekilmeyecek olan Fransız Renault şirketinin sadece geçtiğimiz yıl 160 bin aracı bu ülkede sattığı duyurulmuştu. Tüm dünyada toplamda 3,8 milyon Renault üretimi araç satılırken, İran şirketin en fazla araç sattığı 10’uncu ülke konumunda.

Fakat ABD yaptırımlarına toslaması halinde Renault gibi birçok Avrupalı şirketin Amerikan piyasasında iş yapmaları da zorlaşacak. Örneğin Nissan şirketinin yüzde 43’ünü elinde bulunduran Renault’un Amerikan pazarında ciddi bir payı var. Japon markası Nissan’ın sadece geçtiğimiz yıl ABD’de 1,6 milyon araç sattığı biliniyor.