İran: ABD geri dönerse garanti istiyoruz

İran, ABD’nin nükleer anlaşmasına geri dönmesini olumlu karşılayacağını duyururken, böyle bir durum yaşanırsa ‘garanti’ istedi.

İran hükümet sözcüsü Ali Rabii, 3 Kasım’daki seçimler vesilesiyle 2015’te imzalanan nükleer anlaşmasına dair tutumlarını açıkladı.

Seçimlerde kazanacak kişinin kimliğinden bağımsız olarak ABD’nin yeniden anlaşmaya geri dönmesi ihtimalini desteklediklerini vurgulayan Rabii, Donald Trump’ın 2018’de aldığı geri çekilme kararının İran ekonomisine ve halkına zarar verdiğini dile getirdi.

Washington’un "anlaşmadan çekilmenin İran halkına verdiği zararlardan" sorumlu tutulacağını söyleyen Rabii, yeni yönetimin anlaşmaya geri dönmesi halinde ise ‘garantiler’ isteyeceklerinin altını çizdi.

Rabii, “Washington, hukuka karşı bu tür girişimlerin tekrarlanmasını engellemek için garanti sunmalıdır” diye konuştu.

2015’te ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Çin, Britanya ve İran’ın taraf olduğu Nükleer Anlaşması, İran’ın nükleer tesislerini uluslararası denetçilere açması karşılığında bu ülkeye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak Ocak 2017’de göreve başlayan Donald Trump, ‘kötü’ olarak nitelendirdiği anlaşmadan 2018’de geri çekilmiş ve İran’a yönelik yeni ekonomik yaptırımları devreye koymuştu.

3 Kasım seçimlerinde kazanma şansı yüksek olan Demokrat Parti adayı Joe Biden ise, anlaşmanın imzalandığı dönemde Barack Obama’nın başkan yardımcısı idi. Biden, anlaşmaya geri dönmenin yanı sıra İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözümü öne çıkaracağını vaat ediyor.