İran ambargo’dan etkilendiğini kabul etti

İranlı yetkililer, ABD’nin başlattığı yeni yaptırımlar ve ambargodan etkilenmeye başladığını kabul edip yeni arayışlara girdi.

İranlı yetkililer, ABD’nin 5 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere başlattığı ikinci aşama yaptırımlar ve ambargonun etkili olduğunu kabul etmeye başladı. 

İran’ın batısında yer alan eyaletlerin valileri ile dün akşam bir araya gelen Parlamento Başkanı Ali Laricani, ülkenin İslam Devrimi’nin ardından benzeri görülmemiş bir durumda olduğunu belirterek, “Yaptırımların yükselmek üzere olan ihracat ile yatırım sektörümüzü kısmen etkilemesine rağmen farklı mekanizmaları devreye sokarak ambargolardan doğan baskıları azaltmalıyız” dedi. 

Laricani, ABD İran’a karşı şiddetli bir baskı uygulamayı planladığını, petrol satışının sıfırlanmasının bunlardan biri olduğunu, başarısız kalınca bazı ülkelere izin verdiğini belirtti. 

'KÖTÜ NİYETLİ KOMŞULAR!'

'Bazı komşuların kötü niyetli davranışlarına rağmen bu ülkelerle önemli bir sorun yaşanmadığına' değinen Laricani, “Sayıları yaklaşık 15 olan komşularımızla iyi ilişkilere sahip olarak onlarla ekonomik münasebetlerimizi sürdürmekteyiz. Buna rağmen bu ülkelerin bazıları İran’da sorun çıkarmak istiyor. İran olarak tüm yaptırımlarla baskıların karşısında diplomasi uygulamanın yanı sıra ülke içindeki kapasitelerden en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor” diye konuştu.