İran, ay sonunda uranyum stokunu arttıracak

İran Atom Enerjisi Örgütü, zenginleştirilmiş uranyum rezervinin, ay sonunda nükleer anlaşma kapsamında belirlenen sınırın üstüne çıkacağını açıkladı.

Atom enerjisi kurumunun sözcüsü Behruz Kemalvendi, düzenlediği basın toplantısında “Bugün, zenginleştirilmiş uranyum rezervleri için 300 kilogramın üzerine çıkmak amacıyla geri sayım başladı” dedi.

Kemalvendi, “10 gün içinde, yani 27 Haziran’da bu sınırı aşacağız” diye ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta Asya devletleri arasında işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen bir konferansta yaptığı konuşmada, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini kısmaya devam edeceklerini söylemişti.

“İran tek taraflı olarak bu anlaşmaya tutunamaz” diyen Ruhani, “Tüm tarafların anlaşmanın sürmesine katkı sunması gerekiyor” şeklinde konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı, ülkesinin hangi taahhütlerden vazgeçeceğine açıklık getirmemişti. İran Atom Enerjisi Örgütü’nün açıklaması ile birlikte, Ruhani’nin uyarısı somutlaşmış oldu.

Nükleer anlaşma, 2015 yılında İran, ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında Viyana’da imzalanmıştı. Anlaşma, İran’ın nükleer programına denetim getirirken, ekonomik yaptırımların da kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

İran yönetimi, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra Mayıs ayında anlaşma çerçevesindeki bazı taahhütlerini askıya almış ve imzacı diğer ülkelere 60 gün süre tanımıştı. İran, özellikle petrol ve banka sektörlerine ilişkin diğer imzacıların tedbir almasını istiyor.

ABD, İran’dan petrol alan ülkeleri de yaptırımla tehdit ediyor. Geçen hafta Perşembe günü Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine yönelik gerçekleşen saldırı ile iki güç arasındaki gerilim daha da tırmandı. ABD, saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor. İran bu suçlamaları reddederek, “diplomatik sabotaj” diyor.

İran Cumhuriyeti, anlaşmayı tamamen reddetmeye henüz gitmedi, ancak imzacı ülkelerin tedbir almaması halinde, daha yüksek düzeyde uranyum zenginleştireceği uyarısında bulunmuştu.