İran’da Derviş Gonabadi protestolarında 300 gözaltı

İran’ın başkenti Tahran’da bir dervişin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla yapılan eylemlerde en az 300 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Protesto eylemleri 19 Şubat günü gerçekleşti. Devrim Muhafızları, paramiliter Besic güçleri ve sivil kıyafetli ajanlar eylemcilere gaz bombaları ile saldırdı.

Tasnim haber ajansının 20 Şubat’ta yayınladığı bir habere göre devlet güvenlik güçleri sözcüsü, 300 kişinin gözaltına alındığını doğruladı. Gözaltına alınan kadınların ise Tahran’daki Evin cezaevine nakledildikleri bildirildi.

Eylem yapanların Gonabadi dervişleri tarikatına mensup oldukları belirtiliyor. Derviş Gonabadi topluluğu üyeleri, Tahran’da 18 Şubat sabahı gözaltına alınan derviş Neymatullah Riahi’nin koşulsuz serbest bırakılmasını istiyor.

Gonabadi topluluğu, İran’daki en etkili sufi tarikatlarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu tarikat İran hükümetini taciz ve ayrımcılıkla suçluyor. Daha önceki Mahmud Ahmedinecad döneminde de sufiler ve rejime bağlı milisler arsında sık sık çatışmalar yaşanmıştı.