İran’da kriz derinleşiyor, eylemler yayılıyor

İran’ın bir çok kentinde farklı taleplerle eylemler düzenleniyor. İşverenden işçilere ve çevrecilere kadar geniş bir kesim, krizlere çözüm istiyor.

Başkent Tahran’da işverenler, hükümet kurumları çalışanları, hastane görevliler ve alacaklılar bir araya geldi. İsfahan’da çevreciler, Meşed’de alacaklılar, Zebcan ve Tebriz’de işçiler sokaklara çıktı.

ILNA haber ajansında göre Pazar günü Tahran belediyesine çalışan taşeron işçiler ödenmeyen paraları için belediye meclisi önünde toplandı. Eylemde, Aralık 2018’de görevine başlayan Belediye Başkanı’nın istifası istendi ve “Paramızı istiyoruz” şeklinde slogan atıldı. Kent yöneticileri, belediyenin 54 milyon tümen borcunun olduğunu söylüyor.

Tahran’da ayrıca hükümetin bir çeşit sübvansiyon planı olan kurum çalışanları Ekonomi Bakanlığı önünde toplanarak 48 aydır ödenmeye ücretlerini talep etti. ILNA haber ajansına konuşan eylemcilerden biri, “Biz, 12 yıldır Equity Shares bürolarına çalışan 1.500 kişiyiz ama mesleğimizin statüsü halen belirlenmedi” dedi. Eylemci, “48 ay boyunca ücretlerimiz ödenmedi, bu da bizi aşırı yoksulluk içine sürükledi” diye ekledi.

Tahran’da alacaklılardan oluşan bir grup, merkez bankası önünde toplanarak, kaybettikleri yatırımlarını istedi. Eylemciler, “İran hırsızlar yuvası” şeklinde slogan attı.

Kerej kentinde hastane çalışanları 11 aydır ödenmeye ücretleri için hastane kampüsünde toplanırken

İsfahan kentinde nehirlerin kurumasına karşı çevreciler, kent merkezinde bir araya geldi. Çevreciler, hükümetin Zayenderud ırmağından gelen suyu engellemesine tepki gösterdi. Yetkililer daha önce çiftçilerin yoğun tepkileri üzerine ırmak suyunun önünü 20 gün boyunca açmıştı.

Meşed kentinde de alacaklılar, Devrim Muhafızlarını desteklediği bir kredi kuruluşu tarafından çalınan ekonomileri için sokaklara çıktı. Alacaklıların, Caspian kredi kuruluşuna karşı eylemleri 2 yıldan beridir sürüyor. Hükümet ve merkez bankası, alacaklılara ödeme yapma sözü vermişti.

Zencan’da bir bitkisel yağ fabrikası çalışanları, 5 aydır alamadıkları ücretler için Pazar günü eylem yaptı.

Kuzistan belediyesi çalışanları da 6 aydır ücret alamadıklarını belirterek, tepkilerini sokakta dile getirirken Tebriz’de Aysan ticari merkezinin inşaatında çalışan işçiler ve görevliler 7 aydır almadıkları ücretleri için eylemde bulundular.

BİR AYDA 271 EYLEM

Muhalif kaynaklara göre İran'da sadece Ocak ayı içerisinde 72 kent, köy ve sanayi bölgesinde en az 271 protesto eylemi gerçekleşti. Bu da her gün ortalama 9 eylem yapıldığı anlamına geliyor.