İran’da saldırı sonrası yoğun gözaltılar

İran güvenlik birimleri, Ahvaz’da Cumartesi günü askeri geçit törenine yapılan saldırı ardından çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İran haber ajansı Mizan, İstihbarat Bakanı Mahmud Alavi’yi kaynak göstererek, çok sayıda “şüpheli”nin gözaltına alındığını bildirdi.

Alavi, saldırıda ölenler için düzenlenen tören sırasında yaptığı açıklamada “Bu saldırı ile bağlantılı tüm teröristleri tespit edeceğiz. Ağın büyük bir kısmı gözaltına alındı bile” dedi.

Kaç kişinin gözaltına alındığı, saldırı ile bağlarının ne olduğu ve kimlikleri hakkında bilgi verilmedi. İran’da her saldırıdan sonra sistematik bir şekilde gözaltı operasyonları yapılıyor. Adil bir yargılamanın da olmadığı ülkede, gözaltına alınanların saldırılarla bağlantıları ve işkence altındaki ifadelerine şüpheyle bakılıyor.

Cumartesi günü gerçekleşen saldırıda en az 25 kişi ölmüştü. Bu saldırı İran’da Devrim Muhafızları’na yönelik son yıllarda gerçekleştirilen en ölümcül saldırılardan biri oldu. Devrim Muhafızları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan bağlı. Bu nedenle saldırı, İran rejiminin güvenlik aygıtına vurulmuş ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazar günü New York’taki BM Genel Kurulu’na hareket etmeden önce Tahran’da yaptığı açıklamada ABD dahil bir çok ülkeyi saldırıdan sorumlu tutmuştu.

İran Devrim Muhafızları da “ölümcül ve acımasız intikam” yemini ederken, Devrim Muhafızları Başkomutan Yardımcısı bu Pazartesi günü ABD ve İsrail’e yönelik tehditlerini yineleyerek, “yıkıcı bir yanıt” beklemeleri gerektiğini söyledi. Hüseyin Salami, “Yanıtımızın ezici ve yıkıcı olacağını göreceksiniz. Yaptıklarınızdan dolayı pişman olacaksınız” dedi.