İran’dan diyalog için yaptırımların kaldırılması şartı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun dün yaptığı müzakerelere açık olunduğu yönündeki açıklamalarına değinen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesine yönelik yaptırımlar kalkmadan diyalog kurulmayacağını duyurdu.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ABD’nin ülkesine karşı ‘ekonomik terörizm’ uyguladığını ve bunun sivilleri hedef aldığını savunan Zarif, yaptırımların başta sağlık sektörü olmak üzere toplumu etkilediğini iddia etti.

Mike Pompeo’nun İran’la önkoşulsuz diyaloğa açık olunduğu yönündeki açıklamasına değinen Cevad Zarif, “Savaş ve müzakereler, ister koşullu ister koşulsuz olsun, aynı anda olmaz” diye yazdı. Zarif, müzakereler için yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl 2015 Nükleer Anlaşması’ndan geri çekilme kararı ardından iki ülke arasındaki gerginlik sürüyor. Trump İran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden devreye koyması ve bu amaçla diğer ülkelere de baskı yapıyor.

Bu yönlü baskıları Nisan ayından bu yana arttıran ABD Başkanı, İran’dan petrol ithal edecek ülkeleri sert bir biçimde uyarmıştı. ABD son olarak Ortadoğu’daki askeri birliklere takviyeler yapmıştı.