İran'dan 'intikam' sesleri yükseliyor

İran’ın kurumlarından ABD tehdit edildi, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi nedeniyle intikâm yeminleri edildi.

ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği saldırıda öldürülen İranlı general Kasım Süleymani, üç günlük yasın ardından Salı günü doğduğu Kerman kentinde toprağa verilecek. Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamaya göre cenazesi Cumartesi akşamı Tahran’a ulaşacak. Buradan Şiilerin kutsal kenti Meşed’e götürülerek, burada İmam Reza mabedi yanında tören yapılacak.

RUHANİ: CANİLERDEN İNTİKÂM ALINACAK

Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin Cuma gününden bu yana İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, intikam yeminine dönüştü. Konuya ilişkin ilk açıklama İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’den gelmişti. İkinci tepki ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den geldi.

Ruhani, Süleymani’nin öldürülmesinin İran milleti ve devletinin Amerika’nın zorbalığına karşı direniş azmini daha da arttıracağını belirtti. Ruhani, Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili, “İran milleti ve bölgenin diğer hür milletlerinin cani Amerika’dan intikam alacağını” vurguladı.

TAHRAN'DA HUTBE

Tahran’da dün kılınan Cuma namazından önce okunan hutbe Kasım Süleymani’ye atfedildi. Hutbeyi okuyan İran’ın en etkili hatiplerinden Ahmet Hatemi, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine tepki gösterdi.

Ayetullah Hatemi, hutbesinde, General Süleymani’nin adı savaş ve cephe ile bütünleştiğini ve şimdiye dek birçok kez ölüm noktasına kadar ilerlediğini, ancak her seferinde ölümden kurtulduğunu söyledi.

Hatemi, şimdi de General Süleymani’nin silah arkadaşlarının onun yoluna devam edeceğini, Amerika ve müttefiklerinin uykusunu kaçıracağını, Amerikalı yetkililer ve özellikle Trump’ın, İran milletinin “intikam” alacağını bilmesi gerektiğini vurguladı.

LARİCANİ: ABD STRATEJİK HATA YAPTI

İran’ın resmi kurumlarından yapılan intikam alma açıklamalarından biri de İran İslami Şura Meclisi olarak adlandırılan Parlamento başkanı Ali Laricani’den geldi.

Laricani, ABD’nin, General Süleymani’yi öldürerek, bölgede yarattıkları güvensizlik ve gerginlik şartlarından kendilerinin zararlı çıkacağını bilmesi gerektiğini vurguladı.

Laricani, Amerikalı yetkililerin cinayeti üstlenmesinin, bu cinayeti tedbirsizce yaptıklarını ortaya koyduğunu belirtti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: UNUTAMAYACAKLARI BİR DERS VERECEĞİZ

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Süleymani’nin öldürülmesinden ötürü, Amerikalı yetkililere Trump ve diğer başkanlarının unutamayacakları bir ders verecekleri tehdidinde bulundu.

Rebii açıklamasında, Amerika bir kırmızı çizgiyi aştığını, İran milletinin bu harekete yakın gelecekte kesin cevap vereceğini söyledi.

QAANİ: AMERİKALILARIN CESETLERİ TOPLANACAK!

Süleymani’nin yerine atanan yardımcısı İsmail Qaani de göreve geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, Ortadoğu'da bulunan tüm ABD’lileri tehdit ederek, intikam yemini ettiklerini söyledi. Qaani, yaptığı kısa açıklamada, Amerikalıların Ortadoğu'da cenazelerini toplamaları için İran halkı ve İslam dünyasından biraz sabırlı olmasını istedi.

SİPAHİLER ORDUSU DA YEMİN ETTİ

Bir açıklama da İran’daki Sipahiler ordusu sözcüsünden geldi.

Sipahiler Ordusu Sözcüsü General Ramazan Şerif, “Amerikalıların ve siyonistlerin General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden duydukları sevinci kısa sürede yasa çevireceklerini” söyledi.