İran ekonomik krize çare arıyor

 ABD’nin yaptırımlarından sonra İran, krize çözüm bulmaya çalışıyor. Dün gece İran rejim kurumları, Ruhani Lider Seyid Ali Hamaneyi başkanlığında bir araya geldi.

ABD’nin yaptırımlarından sonra İran, ciddi ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar yaşamaya başladı. Ülke, çözüm için toplantı üstüne toplantı yapıyor.

İran’ın yasama, yürütme ve yargı kurumlarının yöneticileri Ruhani Lider Seyid Ali Hamaneyi başkanlığında toplandı.

HAMANEİ, KRİZİ İTİRAF ETTİ

Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıda, Hamaneyi, "Ülkedeki mevcut ekonomik sorunları çözmenin yanı sıra halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak olağanüstü çabalar gerektirmektedir çünkü bu sorunlar, özellikle dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakmıştır” dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyelerinin ekonomik sorunları ortadan kaldırma hususunda belirleyici ve sorun çözücü kararlar alması gerektiğini belirten Hamaneyi, “Bankacılık sistemi sorunları, likidite, istihdam, enflasyon ve bütçe süreci gibi bazı önemli ekonomik sıkıntıları gidermek için ciddi ve operasyonel kararlar almanız lazım” diye konuştu.

Hamaneyi, yürütme, yargı ve yasama kurumlarına, özellikle hükûmete tavsiyelerde bulunarak, “Özel sektördeki girişimciler ve saygın ekonomistlerin görüşleri ve çözüm yolları değerlendirilmeli” diye kaydetti.

KRİZİN NEDENLERİNİ İKİYE AYIRDI

Hamaneyi, ekonomik problemleri, 'ülke ekonomisinin iç ve yapısal sorunları' ve 'ABD'nin yaptırımlarından kaynaklanan sorunlar' olarak iki kategoriye ayırdı. Hamaneyi, şöyle dedi: "Bu iki bölümün her biriyle yüzleşirken, mantıklı tedbirlere başvurulmalı. Bunun sonucu ise halkın refahı için kalıcı bir çözüm bulmak ve düşmanları yaptırımlardan hayal kırıklığına uğratmak olmalı."