İran ile Suriye arasında ekonomik işbirliği anlaşmaları

Şam rejimi ile Tahran arasında, ekonomik anlaşmalar imzalandı. Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, bu anlaşmaların Batı’nın ekonomik savaşına karşı “sağlam bir dayanak” oluşturduğunu savundu.

Şam ile Tahran arasında, Pazartesi günü biri “stratejik ve uzun vadeli” ekonomik işbilriği olmak üzere 11 anlaşma ve protokol imzalandı. Bu anlaşmaları özellikle Suriye’de İran yatırımlarını teşvik ediyor.

Sana haber ajansına göre Esad, bu anlaşmaların “stratejik” bir boyutu olduğunu ve “sağlam bir ekonomik sütun” oluşturduğunu söyledi. Esad’a göre anlaşmalar, her iki ülkenin bazı Batı ülkeleri tarafından kendilerine karşı yürütülen ekonomik savaşa karşı direnci pekiştirecek.

Esad bu açıklamayı İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Eşhak Cihangiri’nin Suriye ziyareti sırasında yaptı.

Anlaşmalar, ABD yönetiminin İran rejimine karşı yeniden yaptırımlara dönmesi ardından imzalandı. Ayrıca çok sayıda Suriyeli yetkili, iş insanı ve şirket halen ABD ve Avrupa’nı kara listelerinde yer alıyor.

Pazartesi günü imzalanan anlaşmalar, özellikle Tartus ve Lazkiye limanları gibi bazı altyapıların yeniden yapılması ve 540 megavat kapasiteli bir elektrik santralinin inşasını öngörüyor.

İran ve Suriye, Ağustos ayında askeri işbirliği anlaşması da imzalamıştı.