İran: Olay kapanmış sayılabilir

İran’ın Birleşmiş Milletler’deki elçiliği İsrail’e yönelik saldırı ardından “olay kapanmış sayılabilir” diyerek, “intikamın alındığını” ifade etti.

İsrail’in 1 Nisan günü Şam’daki İran konsolosluğunu vurması ardından İran’ın beklenen saldırısı gerçekleşti.  

New York Times gazetesine göre İran, Irak ve Yemen'den 185 insansız hava aracı, 110 karadan karaya füze ve 36 seyir füzesi saldırıda kullanıldı. 

ABD'li yetkililer CNN'e, ABD ordusunun tek başına 70 insansız hava aracını ve en az üç balistik füzeyi engellediğini bildirdi.

İsrail ordusu dron ve füze saldırılarının yüzde 99’unu önledilerini duyurdu. 

İran, bunun haklı bir yanıt olduğunu ve saldırıya askeri bir tepki verilmemesini istedi. 

İran'ın BM misyonu, operasyonun başlamasından üç saat sonra yayınlanan bir mesajla "Olay kapanmış sayılabilir" diye duyurdu. 

BM’deki elçilik "İsrail rejimi başka bir hata yaparsa İran'ın tepkisi çok daha sert olur” diye uyardı. İran, bu çatışmanın İsrail ile kendileri arasında olduğunu ve ABD’nin buna karışmaması gerektiğini belirtti. 

İran'ın BM misyonu, "İran'ın bu askeri eylemi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir yanıttır" dedi. 

Açıklamada "Birleşmiş Milletler Şartı'nın meşru müdafaayla ilgili 51. maddesine dayanarak gerçekleştirildi” diye ekledi. 

1 Nisan’da İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıda Kudüs Gücü'nün iki generalinin de bulunduğu 7 Devrim Muhafızı ölmüş ve İran misillemede bulunacakları konusunda birçok kez uyarmıştı. 

Saldırılardan saatler önce İran, Cumartesi günü Körfez sularında İsrail'le "bağlantılı" olmakla suçlanan ve içinde 25 mürettebat bulunan bir konteyner gemisine el koymuştu. Washington “korsanlık eylemi” diyerek tepki göstermişti.