İran, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirmek istiyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirmeye hazır olduklarını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin güneyindeki Bender Gunave kentinde yaptığı konuşmada “İran, Ortadoğu’nun güvenliğini korumak için bölge devletleri ile çalışmaya hazırdır” dedi.

Ruhani, “Düşmanlarımız olan Amerika ve İsrail, İranlılar arasında bölünme yaratmak istiyor” diye ekledi.

ABD’nin İran’a yönelik stratejinin yenilgiye mahkum olduğunu savunan Ruhani, “Amerika ve İsrail’in baskısına boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Ruhani’nin bu açıklaması, ABD’nin İran üzerinde baskıyı arttırmaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bölgede özellikle İran ile Suudi Arabistan arasında onlarca yıldır bir rekabet savaşı var. Suriye ve Yemen’de karşı taraflarda yer alıyorlar.

İSRAİL DE ARAP ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİNİ YOĞUNLAŞTIRDI

Suudi Arabistan, ABD’nin geçen yıl İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararını da selamlamıştı.

İran’ın yanısıra İsrail de hem Suudi Arabistan hem de diğer Körfez ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme arayışında. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Körfez ülkeleri ile yakınlaşmanın bir işareti olarak Ekim 2018’de Umman’a da ziyarette bulunmuştu. İsrail ayrıca bir çok kez Suriye’de İran ve ittifakı Hizbullah hedeflerini vurdu.

ABD’nin hafta içinde Varşova’da organize ettiği Ortadoğu konferansında da İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki temaslar dikkat çekti. Netanyahu, görüşmelerinde İsrail’in Körfez ülkeleri için tehdit oluşturmadığını, temel tehdidin İran olduğunu anlatmaya çalıştı. Bu yeni paradigmanın işareti ise Bahreyn’den geldi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid El Halifa yaptığı açıklamada “Filistin-İsrail çatışmasının bölgenin en önemlisi olduğunu değerlendirmeye alışıktık. Ama gördük ki, yeni ve daha zehirlisi var: İran” dedi. Körfez ülkelerinde böyle bir açık tepki daha önce ifade edilmemişti.