İran resmen bazı taahhütlerini askıya aldı

İran nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini resmen askıya aldı.

İsna haber ajansına göre, İran Atom Enerjisi Kurumu, Viyana’da 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini askıya aldıklarını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ın geçen hafta imzacı ülkeleri (Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere) bu karardan haberdar ettiğini duyurmuştu.

Sözkonusu karar, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin birinci yıldönümü olan 8 Mayıs’ta alınmıştı.

Tahran yönetimi ayrıca, petrol ve banka sektörlerini vuran yaptırımlardan kurtulmak amacıyla Avrupalılara çözüm bulmaları için iki ay süre tanıdı. İran, aksi halde nükleer anlaşma kapsamındaki başka kısıtlamaları da kaldıracakları uyarısında bulundu. Avrupalıları ültimatomu reddetti.

ABD ile İran arasındaki gerilim son bir haftadır daha fazla tırmandı. Nükleer anlaşmadan çekilen ve yaptırımları devreye koyan Washington, bu kez Tahran’ı, ABD çıkarlarına yönelik “her an” saldırı planı içerisinde olmakla suçlayarak, Körfez’e savaş gemisi ve Patriot bataryaları gönderdi. Bölgede bir uçak gemisi ve savaş uçakları da bulunduruluyor.

Tahran yönetimi ABD’nin “psikolojik savaş” yürüttüğünü belirtirken, bölgedeki Amerikan askeri varlığının bir tehditten çok “hedef” olduğu tehdidinde bulundu. İran, petrol ihracatlarının durdurulmasına izin vermeyeceğini açıkladı. New York Times (NYT) gazetesine göre Washington yönetimi, İran’ın Amerikan güçlerine saldırması veya nükleer silahlara ilişkin çalışmalarını hızlandırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin askeri göndermeyi öngörüyor.