İran, saldırıdan yine dış güçleri sorumlu tuttu

İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin askeri caydırıcılık kapasitelerinin güçlendirileceğine yönelik açıklama yaptığı bir sırada Ahvaz’da askeri geçit törenine saldırı düzenlendi. Çok sayıda ölü ve yaralı var.

Ülkenin güney batısındaki Ahvaz kentinde ulusal askeri geçit töreni sırasında silahlı saldırı gerçekleşti. Yerel yetkililere ve medyaya göre saldırıda 10 asker ölürken, 30 dolayında kişi yaralandı.

İrna haber ajansı saldırıda herhangi bir resmi yetkilinin vurulmadığını bildirdi. Fars haber ajansında saldırganların, ilkin kitleye ateş açtıktan sonra resmi yetkililerin bulunduğu tribünü hedef aldıkları bilgisi verildi. Devlet güçlerinin saldırıda bulunanları “etkisiz” hale getirdikleri ifade edildi.

SALDIRIYI DÖRT KİŞİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Ahvaz’ın başkenti olduğu Huzistan eyaleti vali yardımcısı Ali Hüseyin Hüseyinzadeh, yaralıların durumunun kritik olduğunu söyledi. Hüseyinzade, “Teröristler dört kişiydi. İkisi öldürüldü, ikisi yakalandı” dedi.

Devlet televizyonu, saldırıdan Sünni İslamcıları sorumlu tutarak “tekfircilerin işi” olduğunu savundu.

İsna haber ajansına konuşan Devrim Muhafızlarının bir sözcüsü Suudi Arabistan’ın desteklediği Arap milliyetçilerini saldırıdan sorumlu tuttu.

AHVAZ DEMOKRATİK HALK CEPHESİ ÜSTLENDİ

Bu açıklamaların yapıldığı sırada Ahvaz Demokratik Halk Cephesi kısa bir açıklama ile saldırıyı üstlendi. Ahvazlı örgüt, “Ahvaz Demokratik Halk Cephesimizin devrimci savaşçıları bugün sabah saatlerinde işgalci Velayeti Feki devletine karşı başarılı bir eylemi gerçekleşti. Mücadeleci ve Devrimci El Ahaz Cephesi savaşçılarımız büyük bir cesaretle sabah saatlerinde Velayeti Feki işgalcilerine karşı büyük bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde devrimci militanlarımızın silahlı saldırı eyleminde çok sayıda işgalci Velayeti Feki askerleri ile subayları öldürülmüştür” dedi.

ZARİF YABANCI BİR REJİM VE ABD’Yİ SORUMLU TUTTU

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter üzerinde paylaştığı mesajda saldırıda ABD’yi sorumlu tuttu. Zarif, “Yabancı bir rejim tarafından eğitilen, silahlandırılan ve finanse edilen teröristler Ahvaz’a saldırdı. Çocuklar ve gazeteciler kurbanlar arasında yer alıyor” dedi.

Saldırıda “terörizmin bölgesel talimat verenleri” ve “onların hamisi Amerikalıları” sorumlu tuttuklarını belirten Zarif, “İran, hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt verecek” dedi. Zarif, Twitter üzerindeki mesajında yaralı çocukları kurtaran asker fotoğraflarını tercih etmesi dikkat çekti.

İran 1980-88 İran-Irak savaşının başlangıcını yıldönümü dolayısıyla askeri geçit törenleri yapıyor. Saldırıdan önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İran’ın “ABD’yi çok öfkelendiren füzeleri dahil olmak üzere savunma silahlarından vazgeçmeyeceğini” belirtti.

HUZİSTAN EYALETİ..

Arapların çoğunlukta olduğu Huzistan sakinleri, merkezi hükümeti bu eyaletle ilgilenmediği tepkisinde bulunuyor. Son yıllarda toz fırtınaları ve bölgedeki petrol rafinerilerinin faaliyetlerinin yol açtığı atmosfer kirliliği, toplumsal tepkilerin artmasına neden oldu.

Huzistan, İran-Irak savaşında da en fazla etkilenen bölgelerden biri olmuştu. Saddam Hüseyin, bu bölgenin kendi askerlerini “kurtarıcı olarak” karşılayacağını düşünüyordu ancak Huzistan sakinleri İran rejimine bağlı kalmıştı.