İran Uzmanlar Meclisi Başkanı'ndan Rohani’ye uyarı

İran’da muhafazakarlar ile reformcu olarak bilinenler arasında yaşanan çelişki ve anlaşmazlık sürüyor. İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayatullah Ahmed Cenetti, Cumhurbaşkanı Hasan Rohani'ye 'ABD' uyarısında bulundu.

Muhafazakarlarla reformcular arasında yaşanan bu anlaşmazlık, Ruhani Lider Seyid Ali Hamaneyi ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile her geçen gün biraz daha kendini hissettiriyor. 

Rohani, ABD Başkanı Donald Trump’ın 'şartsız, koşulsuz görüşmeye hazırız' açıklamasına sıcak bakarken,  Hamanei'nin 'ABD ile hiçbir şekilde görüşme ve müzakere olmayacak' şeklindeki açıklaması ikili arasındaki çelişkiyi de su yüzüne çıkardı. 

İkili arasında yaşanan çelişki, parlamenterlerin Rohani’ye ilişkin verdikleri gensoru önergesinin ardından, Rohani’nin meclis oturumunda bir nevi milletvekilleri tarafından sorguya çekilmesine kadar vardı. 

'ABD HİÇBİR ZAMAN LEHİMİZE DEĞİL'

Hamaneyi ile Rohani arasında baş gösteren ve devam eden çelişki, Hamaneyi’ye yakın kurumlar tarafından da yapılan her açıklamada kendisini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde New York’u bir heyetle ziyaret edecek olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani’ye bu kez uyarı Hamaneyi’ye bağlı Uzmanlar Meclisi Başkanından geldi. 

Hamaneyi’ye bağlı İran Uzmanlar Meclisi 5. Oturumunun açılışını bugün sabah saatlerinde gerçekleştiren Başkan Ayatullah Ahmed Cenetti, yaptığı konuşmada, ABD’nin tek taraflı nükleer enerji anlaşmasından çekilmesinin bazı kesimler tarafından Hamanei’ye mal edilmek istendiğini söyledi. ABD’nin nüküler enerji anlaşmasından çekilmesi ve İran ile ilişkilerinin hiçbir tarihte İran’ın lehine olmadığını belirten Cenetti, Hamaneyi’nin bu konuda net olduğunu söyledi. Herkesin bu uyarılara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Cenetti, önümüzdeki günlerde ABD’nin New York kentini ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Hasan Rohani ve beraberindeki heyeti şu sözlerle uyardı:

'HEYET BU ÖĞÜTLERİ DİNLEMELİ'

"Avrupa’nın bize sunduğu paket Dışişleri Bakanı Zarif’in bile eleştirilerini beraberinde getirdi. Halbuki Devrim Liderimiz iyi niyetini göstermek zorunda olduğunu belirtmişti. Trump, İran halkını aldatmak için İranlı yetkililerle koşulsuz, şartsız müzakere yapmak istediğini iddia etmiştir. İslam Devrimi Liderimiz ise kimsenin onlarla masaya oturmaya hakkı olmadığını bildirdi. Yakında New York’u ziyaret edecek Sayın Rohani ile yanındaki heyet bu öğütleri göz önünde bulundurmalı."