İran ve Doğu Kürdistan’da 73 gündür protestolar dinmiyor

İran devlet güçleri Doğu Kürdistan başta olmak üzere onlarca kentte devam eden protesto eylemlerini bastırmak yoğun tutuklamaların yanı sıra insan kaçırma ve tehditleri tırmandırdı. Buna rağmen protestolar dinmiyor.

16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor.

Eylemler her gün farklı biçimlerde sürdürülüyor.  28 Kasım günü Doğu Kürdistan’ın Sine ve Abdanan kentlerinde gençler bir kez daha meydanlara çıkarak protesto eylemleri düzenledi.

Ayrıca Doğu Kürdistan’daki bazı üniversitelerde, özellikle Sine’de öğrenciler baskılara rağmen protestolara devam etti.

Devlet güçleri birçok kentte bariyer kurarak protestoculara yönelik gözaltı ve tutuklamalarda bulundu.

Sine kentinde aynı aileden Afaq, Şemsê, Parwiz ve Xesrew isimli 4 kişinin tutuklandığı öğrenildi.

Mahabad kentindeki protestolarda katledilenler arasındaki Şoreş Niknam, onlarca kişinin katılımıyla Qelacuxe köyünde toprağa verildi.

İran’ın birçok kentinde de üniversite öğrencileri eylemlerine devam etti. Başkent Tahran’ın bazı bölgelerinde de farklı etkinlikler düzenlendi.

Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan kenti ile İran’ın İsfahan, Şiraz, Kaşan ve Bender Ebas gibi kentlerinde ise işçi ve şoförlerin bir kısmının başlattıkları grev devam ediyor.

Dört emekli sendikası da protestolara destek vererek ülkedeki cinsiyet ayrımcılığına son verilmesini, tüm tutsakların derhal serbest bırakılmasını ve eylemcilere karşı işkence yapanların tutuklanıp yargılanmasını talep etti.

Emekli sendikaları protestocuların taleplerine kulak verilmediği takdirde sokakların sesinin zor kullanılarak susturulamayacağı ve halkın şiddetle karşılık vereceği konusunda uyardı.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün bir hafta önceki bilançosuna göre 16 Eylül’den bu yana 51’i çocuk olmak üzere en az 416 kişi katledildi.

Muhalif başka kaynaklar protesto eylemlerinin şimdiye kadar 277 kente yayıldığını ve 600’den fazla kişinin katledildiğini belirtiyor.

Bir muhalif internet sitesinde katledilen 541 kişinin isim listesi yayınlandı.