İran ve Doğu Kürdistan’da serhildan büyüyor

İran ve Doğu Kürdistan’ın onlarca kentinde protesto eylemleri, devletin tüm ölümcül saldırılarına rağmen 26’ncı gününde devam ediyor.

22 yaşındaki genç Kürt kadın Jina Emini’nin “ahlak polisleri” tarafından gözaltına alınmasından sonra 16 Eylül’de işkence sonucu hayatını kaybetmesinden bu yana geniş bir toplumsal öfke var.

Protesto eylemleri 26’ncı gününde devam ediyor. 10 Ekim Pazartesi günü yoğun askeri ve polisiye baskıya, savaş uçaklarının havalandırılmasına ve gerçek mermilerle yapılan saldırılara rağmen sokaklarda büyük bir  serhildan yaşandı.

Doğu Kürdistan’ın Sine, Mahabad, Saqiz, Kirmaşan, Dehgolan, Meriwan, Bane ve Bukan kentleri başta olmak üzere, çok sayıda kentte iktidar karşıtı eylemler gerçekleşti. Yolları ateşler yakarak kapatan eylemciler, duvarlara yazılar yazdı.

Yerel kaynaklara göre, Kürdistan eyaletinin başkenti Sine'de hafta sonu en az dört protestocu, bazıları gerçek mühimmatla öldürüldü.

Kirmaşan semalarında eylemcileri yıldırmak için savaş uçakları dolaştı. Uçakların birkaç kez alçak uçuş yaptığı belirtildi.

İran devlet güçlerinin saldırıları sonucu yaralanan çok sayıda kişi ise, rejimin baskıları ve kitlesel tutuklamaları nedeniyle, hastaneye erişim sağlayamıyor ve evlerinde tedavi olmak zorunda kalıyor.

Ayrıca İran’ın Sistan-Belucistan, İsfahan, Varamin, Fuladşehr, Yezdanşehr, Tahran, Kazrun, Meşhed, Kum, Tebriz, Akbatan, Şiraz, Kazvin, Arak, Hürmüzgan, Bender Abbas, Ahvaz, Morodeşt ve diğer şehirler dahil olmak üzere İran’ın birçok kentinde serhildan sürdü.

İran’ın internete erişimi kesmesi nedeniyle, sanal ağlarda görüntü paylaşımında da azalma yaşandı.

IHR: EN AZ 185 KİŞİ KATLEDİLDİ

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’nün (IHR) geçen hafta sonu yayınladığı son bilançoya göre 19’u çocuk olmak üzere en az 185 kişi katledildi. Bu ölümlerin yarısının Sistan Belucistan eyaletinde yaşandığı bildirildi.

MUHALİF BİR GRUP 192 KİŞİNİN İSİMLERİNİ YAYINLADI

İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri ise 9 Ekim itibariyle öldürülen 192 kişinin isimlerini paylaştı. Bunlar arasında çok sayıda kişinin 18 yaşın altında olduğu bilgisi verildi.

Bu gruba göre eylemler 31 eyalette 177 kente yayıldı ve devlet güçlerinin katlettiği kişilerin sayısı 400 dolayında.