İran yanlısı gruptan ABD’ye tehdit!

Irak’taki yabancı güçlerin çıkması için Parlamento’a yasa tasarısı sunan İran yanlısı Haşdi Şabi grubu, tasarı yasalaşmadan ABD'yi tehdit etti.

Geçen hafta İran yanlısı Bina Koalisyonu milletvekili Mansur Buayci,  Başurê Kurdistan’da dahil olmak üzere yabancı güçlerin Irak topraklarından çıkarılması için hazırladıkları yasa tasarısının son aşamasına geldiğini açıklamıştı.

İran yanlısı Bina Koalisyonu parlamenterleri tarafından hazırlanan tasarı henüz parlamentoya sunulmadan, İran yanlısı Asaib Ehlilhak Haşdi Şabi Grubu sorumlusu Kays el-Xhezeli, ABD güçlerinin parlamento kararıyla ülkeyi terk etmemesi halinde onları “güç kullanarak” çıkaracakları yönünde tehdit etti.

Associated Press’e (AP) konuşan Kays el-Xhezeli, tasarı ve Irak’taki ABD güçlerine ilişkin şunları söyledi: “Parlamentodan ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için karar çıkacağını düşünüyorum, bu konuda eminim. Parlamento ve Irak halkının iradesine uymazlarsa onları güç kullanarak çıkaracağız. Bu da kesin bir durum. Binlerce ABD askerinin IŞİD sonrası Irak'ta kalmasının hiçbir gerekçesi yok. ABD güçlerinin, ülkedeki varlığına parlamento kararıyla son vereceğiz.”

Kays el-Xhezeli, Irak'ta ABD'li askerler dışında küçük çapta askeri müsteşar bulundurulmasına ise ses çıkarmayacaklarını söyledi. 

Washington ile Bağdat arasında 2014 yılında imzalanan stratejik askeri anlaşma uyarınca Irak'ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor.