İran yörüngeye aynı anda üç uydu gönderdi

İran, ilk kez aynı anda üç uyduyu yörüngeye gönderdiğini duyurarak, Batı'nın yaptırımlarına rağmen ülkenin havacılık ve uzay faaliyetlerinin gelişmesinde bir adım daha attı.

Devlet televizyonunun haberine göre, "Savunma Bakanlığı tarafından inşa edilen Simurg fırlatıcısı kullanılarak ilk kez üç İran uydusu başarıyla uzaya gönderildi."

Habere göre Dünya yüzeyinden 450 km yükseklikteki yörüngeye yerleştirilen 32 kg ağırlığındaki Mahda ile 10 kg'dan daha hafif olan Kayhan 2 ve Hatef uyduları "uydu alt sistemlerini test etmek" ve araştırma ve telekomünikasyon görevleri için tasarlandı.

Bu uyduların fırlatılması, İran Uzay Örgütü tarafından geliştirilen ve Devrim Muhafızları'na ait Ghaem-100 roketiyle taşınan Soraya adlı araştırma uydusunun fırlatılmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Resmi İrna haber ajansına göre Soraya, Dünya'dan 750 kilometre yükseklikteki yörüngeye yerleştirildi ve İran'ın "ilk kez" 500 kilometrenin ötesine bir uydu gönderdiği anlamına geliyor.

Almanya, Fransa ve İngiltere ortak bir açıklamayla uydu fırlatılmasını kınayarak, Tahran’ın "müdahaleci" bir eylemi olduğu tepkisinde bulundu.

İran ise havacılık faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olduğunu iddia ediyor.

Ancak Batılı hükümetler İran'ın uydu fırlatma sistemlerinin nükleer başlık taşıyabilen balistik füzelerde kullanılan teknolojilerle değiştirilebilir teknolojiler içerdiğinden endişe ediyor.